Doorligwonden (Decubitus)
Wat is decubitus?
Decubitus wordt vaak ‘Doorligwonden’ genoemd. Decubitus is een plaatselijke beschadiging aan de huid en/of het onderliggende weefsel. Het ontstaat door langdurige druk of druk in combinatie met schuifkracht, meestal ter hoogte van een botuitsteeksel. Op de drukplek kan een diepe wond ontstaan.
Oorzaken en diagnose
Doorligplekken kunnen bijvoorbeeld ontstaan als u lang op bed moet liggen. Ze ontstaan op de plaatsen waar uw botten uitsteken, zoals de hielen, knieën, billen, stuit en het achterhoofd. Druk- of schuifkrachten op de huid kunnen milde tot ernstige klachten veroorzaken, bijvoorbeeld roodheid of diepe wonden.
Wat zijn de behandelmogelijkheden?
De behandeling is het meest gericht op het voorkomen van een doorligplek of om maatregelen te nemen om erger voorkomen. Het bestaat uit het vaak wisselen van de zit of lighouding (wisselligging), en door hulpmiddelen te gebruiken om de druk van de aangedane plek te houden. Goede lig en- zitondersteuning is hierbij belangrijk. Ook is het belangrijk om dagelijks de huid te controleren op (beginnende) doorligplekken.
Als er toch een wond is ontstaan, stellen we afhankelijk van de diepte en grootte van de wond een passend wondbehandelplan op. Goede voeding is belangrijk bij wonden. Wij geven daarom voedingsadviezen of verwijzen u naar de diëtist.
Met wie heeft u te maken
Binnen het Wond Expertise Centrum werken we voor patiënten met decubitus samen met:
- Verpleegkundig Specialist
- Wondverpleegkundige
- (Plastisch) Chirurg
- Wondverpleegkundige thuiszorg
Als het nodig is dat andere specialisten meekijken vragen wij hen natuurlijk om advies.
Meer informatie
Meer informatie over decubitus, en de zorg voor iemand met decubitus vindt u op thuisarts.nl