Eetstoornissen

Iemand die zich eens een keer aan de koekjes vergrijpt heeft nog niet direct een eetprobleem. Iemand die niet tevreden is met zijn gewicht en besluit te gaan lijnen, evenmin. Maar als eten zo’n grote rol speelt dat het u belemmert in uw dagelijks leven, dan kan er sprake zijn van een eetprobleem of eetstoornis.

Eetstoornis of eetprobleem

Een eetprobleem is niet hetzelfde als een eetstoornis. Een eetstoornis wordt omschreven als een psychische stoornis in het eetgedrag. Een eetprobleem kan echter wel uitmonden in een eetstoornis. Op het eerste gezicht lijken de verschillen tussen de diverse eetstoornissen groot. Iemand die sterk vermagerd is door uithongering lijkt weinig gemeen te hebben met iemand die zich regelmatig overeet. Toch zijn er kenmerken die we terugzien bij alle eetstoornissen.

Wanneer je lijdt aan een eetstoornis dan:

  • Ben je veel en vaak bezig met eten, gewicht en lichaamsomvang. Dit kost zoveel tijd en energie dat het je belemmert in het dagelijks leven.
  • Heb je vaak geen realistisch beeld van je eigen lichaamsomvang. Bijna alle mensen met een eetstoornissen vinden dat ze dikker zijn dan in werkelijkheid het geval is en velen walgen van hun lichaam.
  • Wil je graag afvallen. De gedachte aan een paar kilo erbij roept veel angst en spanning op.
  • Heb je vaak een lage zelfwaardering. Je vindt jezelf weinig waard en denkt negatief over wie je bent en wat je doet. Mensen met een eetstoornis verwachten dat ze zich gelukkiger voelen zodra ze hun streefgewicht bereikt hebben.
  • Heb je schaamte- en schuldgevoelens over je problemen met eten. Daardoor ben je zeer bedreven in het verborgen houden van die problemen.
Waar bent u naar op zoek?