EILO (Exercise Induced Laryngeal Obstruction)

EILO staat voor ‘Exercise Induced Laryngeal Obstruction’. Dit betekent dat tijdens inspanning de stembanden onbedoeld sluiten in plaats van openen. Dit kan ook net boven de stembanden gebeuren. Hierdoor ontstaan klachten bij het inspannen of sporten. Mensen met EILO kunnen benauwd worden en sommigen ervaren geluid bij het ademen en/of een gespannen gevoel in de keel. Gelukkig verdwijnen de vernauwing en klachten weer in rust.

Hoe krijg je EILO?

Het is nog niet precies bekend waarom sommige mensen EILO krijgen en anderen niet. Meestal ontstaat EILO tijdens de puberteit. Meisjes hebben er vaker last van dan jongens. De klachten treden vooral op bij intensieve inspanning. Veel patiënten met EILO zijn fanatieke sporters. Het snel en diep inademen tijdens inspanning draagt bij aan het ontstaan van de vernauwing in de keel, omdat er dan meer kracht op komt te staan.

Mag je sporten als je EILO hebt?

Ja, EILO is niet gevaarlijk. Als je stopt met sporten gaan de klachten weer over. Ademhalingsoefeningen tijdens het sporten of als je klachten hebt kunnen helpen.

Wat kun je doen tegen EILO?

Als je EILO hebt, dan kan een logopedist helpen met speciale ademhalingstechnieken. Deze technieken kunnen helpen om klachten tijdens inspanning te verminderen of te voorkomen. Als de ademtechnieken niet voldoende helpen, kan de KNO-arts bekijken of een operatie mogelijk kan helpen. Gelukkig is een operatie meestal niet nodig.

Hoe kunnen we onderzoeken of jij EILO hebt bij het AIRCON?

Bij het AIRCON kunnen we een speciale ‘EILO test’ doen, om te onderzoeken of je EILO hebt. Deze test is gebaseerd op een internationale standaard. Ook werken wij nauw samen met KNO-arts dr. Robert Maat (Saxenburg Medisch Centrum), die veel expertise heeft op dit gebied.

Meer informatie

Waar bent u naar op zoek?