Astma Inspanning & Research Centrum Oost Nederland (AIRCON)

In MST heeft de afdeling kindergeneeskunde een gespecialiseerd centrum dat zich richt op het onderzoeken van luchtwegproblemen die ontstaan tijdens lichamelijke inspanning: AIRCON. In dit centrum bootsen we echte situaties na en voeren we gerichte onderzoeken uit om te achterhalen wat de oorzaak is van luchtwegklachten bij kinderen. Op deze manier kunnen we onderscheid maken tussen verschillende aandoeningen, zoals astma, dysfunctioneel ademhalen en ademhalingsproblemen tijdens inspanning.

aircon

Waarvoor kun je terecht in het AIRCON?

Kinderen tussen 3 en 18 jaar met luchtwegklachten, zoals benauwdheid, chronisch hoesten en kortademigheid, kunnen worden doorverwezen voor onderzoek en advies. We doen een inspanningstest of bijvoorbeeld een EILO test. Indien nodig worden kinderen behandeld totdat de klachten onder controle zijn.

De testen helpen zorgprofessionals om beter te begrijpen hoe de klachten zich voordoen, wat het kind en de ouders ervaren en of de huidige medicatie goed is afgestemd. De vakgroep kindergeneeskunde van MST heeft vele jaren onderzoek gedaan naar inspanningstesten, waardoor deze steeds beter zijn geworden.

Unieke en complete aanpak

Bij het AIRCON werken we met een team van verschillende experts, zoals kinder(long)artsen, KNO-artsen, technisch geneeskundigen, verpleegkundig specialisten en kinderlongverpleegkundigen. Samen zorgen we niet alleen voor de juiste diagnose, maar hebben we ook aandacht voor de totale gezondheid van het kind.

Ook werken we samen met een regionaal netwerk van kinderfysiotherapeuten. Zij begeleiden kinderen bij het verbeteren van hun ademtechniek en het opbouwen van conditie. Door deze complete aanpak, onze ervaring en de aandacht voor het kind ontvangen we positieve beoordelingen uit het hele land.

Waar bent u naar op zoek?