Astma bij kinderen

Astma is een longziekte waarbij kinderen last kunnen hebben van een piepende ademhaling, benauwdheid of hoesten. Hierdoor kan het kind soms minder goed adem halen. Astma komt bij ongeveer 1 op de 10 kinderen voor.

Wat gebeurt er bij astma?

In de longen zitten kleine spiertjes die helpen bij het ademhalen. Bij astma zijn die spiertjes wat gespannen en knijpen ze de longen een beetje dicht. Ook zit er altijd wat slijm in de longen, dat ze van binnen beschermt. Bij astma kan door irritatie soms te veel slijm worden aangemaakt, waardoor de longen verstopt kunnen raken. Deze twee dingen samen kunnen ervoor zorgen dat een kind zich soms benauwd voelt.

Hoe krijg je astma?

Het is niet precies bekend waarom iemand astma krijgt. Wel weten we dat bijvoorbeeld genetische aanleg of allergieën een rol kunnen spelen. Veel kinderen krijgen al op jonge leeftijd last van astma, wanneer ze tussen de 2 en de 8 jaar zijn, maar je kunt ook astma krijgen als je ouder bent. Astma is niet besmettelijk. Astma kunnen we helaas niet genezen, maar we kunnen er wel aan werken om klachten te verminderen zodat je er minder last van hebt.

Mag je sporten als je astma hebt?

Sporten is gezond en goed voor de longen, ook voor kinderen met astma. Sommige kinderen ervaren echter astma-klachten tijdens het sporten, waardoor ze minder lucht krijgen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat dit minder vaak gebeurt:

  • Begin met een rustige warming-up voor het sporten. Dit helpt je longen alvast te wennen aan de extra inspanning die sporten vereist.
  • Neem voor het sporten een blauwe puf. Dit kan helpen om je longen te ondersteunen.
  • Als je toch benauwd wordt, neem dan even rust aan de kant of neem een blauwe puf.
  • Door regelmatig te sporten, kun je de longen zelfs een beetje trainen, zodat je minder snel last krijgt van astma.

Hoe kunnen we astma meten?

In het MST kunnen we astma bij kinderen meten met een inspanningstest bij het AIRCON.

Meer informatie

Waar bent u naar op zoek?