Golferselleboog (epicondylitis medialis)

Wat is een golferselleboog?

Een golferselleboog (epicondylitis medialis)is een peesontsteking waarbij klachten ontstaan op de plek waar de pezen van de buigspieren van de pols vasthechten aan het bot van de bovenarm. De aandoening komt vaak voor tussen het 40e en 50e levensjaar.

Oorzaken

Door herhaaldelijke overbelasting ontstaan kleine scheurtjes in aanhechting van de spieren op het bot. Door het herstel hiervan ontstaat een ontstekingsreactie en verdikt littekenweefsel. Geleidelijk treedt hierdoor slijtage van het peesweefsel op ter plaatse van de aanhechting

Klachten en symptomen

Bij een golferselleboog heeft u pijn aan de binnenzijde van de elleboog. Deze pijn kan uitstralen naaruw onderarm en pols. De klachten ontstaan met name als u de buigspieren vande pols ende hand aanspant, bijvoorbeeld als u iets met de hand wilt optillen, waarbij de handpalm naar boven is gericht.

Als u klachten heeft ter plaatse van de aanhechting van de pezen aan de buitenzijde van de elleboog wordt gesproken van een tenniselleboog (epicondylitis lateralis)

Diagnose en onderzoek

De orthopedisch chirurg zal aan de hand van uw verhaal en lichamelijk onderzoek de diagnose kunnen stellen. Vaak wordt er nog een röntgenfoto gemaakt om andere oorzaken uit te kunnen sluiten.

Behandeling golferselleboog

  • Natuurlijk beloop

Meestal gaat een golferselleboog vanzelf over binnen enkele weken tot soms wel twee jaar.

  • Relatieve rust

Allereerst moeten werkzaamheden die de klachten direct oproepen zoveel mogelijk worden vermeden.

  • Medicatie

U kunt pijnstillende medicatie nemen, te beginnen met paracetamol. Uw arts kan tevens ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven.

  • Fysiotherapie

De fysiotherapeut behandelt een golferselleboog meestal met ultrageluid en met plaatselijke massage op de pijnlijke spieraanhechting, die bekend staat als ‘diepe dwarse fricties’. Ook worden vaak rek- en strekoefeningen gegeven bij verkorte strek- en buigspieren.

  • Bandages en gipsimmobilisatie

Bandages kunnen worden geprobeerd. Deze zijn via winkels in sportartikelen te koop of kunnen door de arts worden voorgeschreven. De meest gebruikte is een bandage rond de onderarmspieren die door uitwendige druk op de spierbuik de spierspanning en daarmee het pijnlijke aanspannen vermindert. Voor dit effect moet de bandage meestal strak worden aangetrokken waardoor dit ook niet lang achtereen kan worden volgehouden. Bij zeer ernstige klachten kan een periode van gipsimmobilisatie worden geprobeerd. Er is helaas maar weinig effect aangetoond van bandages en gipsbehandeling in de medisch wetenschappelijke literatuur.

  • Injecties

Injecties kunnen bestaan uit een verdovingsvloeistof in combinatie met een corticosteroïd, die de reactie op de beschadigde spieraanhechting onderdrukt. Medische literatuur heeft geen bewijs aangetoond dat injecties bij golferselleboog op lange termijn effect heeft.

  • Operatie

In zeer uitzonderlijke gevallen, als de klachten ondanks deze behandelingen langer dan zes maanden blijven bestaan, kan besloten worden tot een operatie. Resultaten zijn echter in veel gevallen teleurstellend.

Waar bent u naar op zoek?