Koortsstuip kind

 

Wat is een koortsstuip?
Een koortsstuip is een aanval die optreedt bij koorts, waarbij het kind heftige trekkingen (schokken) aan beide armen en benen heeft. Soms stopt de ademhaling een paar seconden en kan het kind blauw zien. Een koortsstuip wordt uitgelokt doordat de lichaamstemperatuur bij kinderen zeer snel stijgt, bijvoorbeeld als gevolg van een verkoudheid of een keel- of oorontsteking. De stuip duurt meestal enkele minuten, waarna het kind vanzelf weer bijkomt. Tijdens de aanval is het kind bewusteloos en voelt het geen pijn. Veel kinderen zijn na een aanval erg moe en vallen al weer snel in een diepe slaap. Daarna kunnen ze nog een tijdje huilerig of onrustig zijn. Koortsstuipen komen regelmatig voor: ongeveer 4% van alle kinderen krijgt er ooit mee te maken, meestal in de leeftijd van drie maanden tot vijf jaar.

 

Welke gevolgen heeft een koortsstuip?
Hoewel een stuip er angstaanjagend uitziet, veroorzaakt het geen schade aan de hersenen en heeft het geen nadelig effect op de ontwikkeling van uw kind. Wel is er een kans dat uw kind nogmaals een koortsstuip krijgt, dit gebeurt bij ongeveer 30% van de kinderen. Een koortsstuip is géén epilepsieaanval. Bij epilepsie kunnen ook stuipen voorkomen, maar dan komen ze vaker na elkaar. Het kind heeft daarbij geen koorts. Bij een gewone koortsstuip is de kans op epilepsie niet groter dan bij kinderen zonder koortsstuipen.

Is er aanvullend onderzoek nodig?
Bij een koortsstuip is het in principe niet nodig om verder onderzoek te doen. Bij de beoordeling van uw kind gaat de arts vooral op zoek naar de oorzaak van de koorts of achterliggende ziekte.

Hebben broertjes en zusjes een verhoogde kans op een koortsstuip?
Erfelijke aanleg speelt bij koortsstuipen een rol. Als één of meerdere kinderen koortsstuipen hebben, is het risico voor andere jonge kinderen duidelijk verhoogd. Dit is ook het geval als één van de ouders koortsstuipen gehad heeft.

Hoe te handelen bij een (nieuwe) koortsstuip?
Wij adviseren u het volgende te doen bij het optreden van een (nieuwe) koortsstuip:

  • Blijf kalm.
  • Zorg dat uw kind zich niet kan verwonden aan de omgeving, bijvoorbeeld aan bedrand of verwarming.
  • Draai uw kind op de zij of op de buik met het hoofd opzij, zodat het vrij kan ademen en eventuele etensresten en speeksel uit de mond kunnen lopen.
  • Duurt de stuip langer dan vijf minuten, dan kunt u de inhoud van een tube Stesolid via de anus toedienen. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u hiervoor een recept mee. Zie verderop in deze folder voor de toedieningswijze.
  • Stopt de aanval niet binnen 15 minuten, neem dan direct contact op met uw huisarts of bel het alarmnummer 112.
  • Neem na een aanval altijd contact op met uw huisarts. Er kan dan gezocht worden naar de oorzaak van de koorts.
  • Het is niet nodig de koorts te onderdrukken met paracetamol. Een nieuwe koortsstuip kan hiermee niet worden voorkomen. Doe dit dus alleen in overleg met de arts.

Adviezen bij koorts
Als uw kind een koortsstuip gehad heeft, wilt u natuurlijk het liefst voorkomen dat dit nog eens gebeurt. Helemaal voorkomen dat uw kind koorts krijgt, gaat niet: jonge kinderen hebben nu eenmaal regelmatig koorts. Het lichaam van uw kind moet nog wennen aan virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Koorts is daarbij een normaal verschijnsel.
Wel kunt u zelf een aantal dingen doen om de kans op een nieuwe koortsstuip zo klein mogelijk te maken:

  • Zorg ervoor dat u zeker weet of uw kind koorts heeft door de temperatuur te meten. Doe dit bij voorkeur rectaal (in de anus), dit is de meest betrouwbare meting.
  • Probeer achter de oorzaak van de koorts te komen. Overleg eventueel met de huisarts.
  • Kleed uw kind luchtig aan en laat het onder een dunne deken slapen.
  • Ukunt uw kind een paracetamol geven, zodat het zich wat minder vervelend voelt.

Paracetamol vermindert de kans op een nieuwe koortsstuip niet. Besluit u om paracetamol te geven, geef het dan regelmatig volgens een vast schema (3 – 4 keer per dag, in overleg met de huisarts). Alleen af en toe een paracetamol geven, is niet verstandig. Dan kan de koorts tussendoor weer hoge pieken krijgen en juist die snelle schommelingen in temperatuur verhogende kans op een koortsstuip.

Waar bent u naar op zoek?