Multipele Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS) is de meest voorkomende chronische aandoeningen van het centrale zenuwstelsel onder jongvolwassenen. Het is dus géén spierziekte zoals vaak wordt gedacht. Multiple Sclerose (MS) betekent letterlijk: verharde plekken. Deze plekken bevinden zich in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) waarin de cellen van het zenuwstelsel zijn aangetast. De precieze oorzaak van MS is niet bekend.

Klachten en verschijnselen:

Multiple Sclerose is een chronische, progressieve aandoening die aanvankelijk verloopt in verslechteringen (=Schubs) en verbeteringen (de relapsing-remitting fase). Deze fase duurt ongeveer 10 jaar. Daarna gaat het ziektebeeld over in een chronisch progressieve fase, waarbij een geleidelijke verslechtering/achteruitgang optreedt en verbeteringen uitblijven. Dit is meestal de fase waarin beperkingen toenemen.De ziekte verloopt bij iedereen anders. Meestal wisselen periodes van verergering en periodes van verbetering van de klachten elkaar af. MS is niet dodelijk, besmettelijk of erfelijk.MS komt vaker voor in koude dan in warme landen en vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Het is een complexe ziekte, waarbij u met verschillende deskundigen te maken krijgt. Daarom is het belangrijk én prettig dat u op één plek terecht kunt voor diagnose, behandeling en begeleiding. Het MS-centrum Twente van het Medisch Spectrum Twente biedt u die plek. Dit centrum is een vooraanstaand MS-centrum in Twente. Momenteel worden er enkele honderden MS-patiënten behandeld. Bovendien wordt deelgenomen aan studies met nieuwe medicijnen. Zo wordt bijgedragen aan een toekomst waarin de ziekte vertraagd en mogelijk zelfs gestopt kan worden.

Veel voorkomende verschijnselen bij de verschillende vormen van MSzijn:

 • Krachtsvermindering, spasmen, spierstijfheid en verkramping van de spieren, waardoor er problemen bij het lopen ontstaan;
 • Stoornissen in het gevoel van de huid, waardoor het gevoel vermindert of er tintelingen kunnen optreden;
 • Coördinatiestoornissen, waardoor het moeilijk is gericht kleine dingen beet te pakken en stuurloos lopen ontstaat;
 • Vermoeidheid;
 • Problemen met zien;
 • Problemen met urineren (heel vaak moeten plassen of niet goed kunnen uitplassen)
 • Problemen met de stoelgang (verstopping);
 • Problemen met het korte termijn geheugen en concentratie;
 • Problemen met praten en slikken;
 • Seksuele problemen;
 • Pijnklachten, waaronder bijvoorbeeld aangezichtspijn.

Behandeling:

 • Methylprednisolon; Dit is een medicijn dat gebruikt wordt om ontstekingsreacties te onderdrukken. Het is een sterke vorm van Prednison, dat via een infuus wordt toegediend. Het wordt toegepast bij het begin van een Schub. De methylprednisolon behandeling zorgt ervoor dat een dergelijke verslechtering sneller eindigt en er een verbetering van klachten en verschijnselen optreedt.
 • Medicatie om het aantal schubs te verminderenop de langere termijn.
 • Medicatie om symptomen horend bij MS te verminderen.

Ten gevolge van MSkan spasticiteit ontstaan. Met medicatie kan deze spasticiteit worden bestreden. Hierbij wordt meestal behandeld met baclofen / tizanidine. In veel gevallen wordt gestart met tabletten. Als deze tabletten na verloop van tijd niet meer werken of teveel bijwerkingen geven, kan worden overwogen om de baclofen intrathecaal (in het ruggenmergkanaal) toe te dienen, om zo de spasticiteit effectief te kunnen blijven behandelen. Het toedienen van de intrathecale baclofen gebeurt middels een inwendig pompsysteem, welke tijdens een operatie geïmplanteerd zal worden. Hierover meer informatieonder het kopje Behandelingen: ITB.

Wilt u meer weten over MS, kijk dan op onze neurologie site, onder speciale poli’s: MS poliof opde site vande MS vereniging.

Waar bent u naar op zoek?