Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, pezen en botten.
Grofweg zijn al deze aandoeningen onder te verdelen in 3 categorieën;

  • Ontstekingsreuma
    Dit veroorzaakt ontstekingen die, onder andere, gewrichten beschadigen. Eén van de meest voorkomende vormen van ontstekingsreuma is reumatoïde artritis.
  • Artrose
    Hierbij verdwijnt het kraakbeen in de gewrichten langzaam.
  • Wekedelenreuma (Fibromyalgie)
    Dit veroorzaakt pijn aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten.

Sommige mensen hebben ook meerdere vormen van reuma.

Hoe vaak komt het voor?
Reuma komt erg veel voor: 2,3 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. Mensen kunnen op elke leeftijd reuma krijgen.

Wat zijn de gevolgen van reuma?
Niet iedereen heeft in dezelfde mate last van zijn of haar reuma, maar bij de meeste mensen veroorzaakt reuma pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Ook hebben vel mensen met reuma last van vermoeidheid. Al deze klachten kunnen beperkingen geven in het dagelijks leven. Bewegen wordt bijvoorbeeld moeilijker, werken wordt moeilijk en er is minder energie over voor leuke dingen.

Wat betekent chronisch?
De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch, dat betekent dat ze niet te genezen zijn. Bij veel mensen met reuma is de aandoening grillig, klachten kunnen een tijdje weg zijn en vervolgens weer opspelen.
Omdat de oorzaak van reuma niet bekend is, is het nog onbekend hoe het te genezen is. Wel wordt er veel onderzoek gedaan naar reuma, waardoor er steeds betere behandelingen komen. Met deze behandelingen kunnen klachten worden onderdrukt en verminderd.

Waar bent u naar op zoek?