Speekselklierkanker

Er worden twee categorieën speekselklieren onderscheiden:

  1. De aan de zijkanten gelegen grote speekselklieren: de oorspeekselklier (glandula parotidea/ parotis), de speekselklier onder de kaak (glandula submandibularis) en de speekselklier onder de tong (glandula sublingualis)
  2. De talloze kleine speekselklieren, verspreid in het slijmvlies van de lippen, tong, wang, gehemelte, neus- en neusbijholten, strottenhoofd, keelholte, luchtpijp en luchtpijpvertakkingen.

Van alle speekselkliergezwellen is 80% in de oorspeekselklier gelokaliseerd (10% kwaadaardig), zie ook chirurgie. Daarnaast ongeveer 10% in de onderkaakspeekselklier (50% kwaadaardig), zie ookchirurgie, 1% in de speekselklier onder de tong (95% kwaadaardig) en ongeveer 10% in de kleine speekselklieren (60% kwaadaardig). Het is echter belangrijk om te weten dat de meerderheid van de speekselkliertumoren goedaardig is.

NB
Bovenstaande informatie is bedoeld om een globaal beeld te schetsen over de diagnose en behandeling van deze vorm van kanker in het MST. Echter, ieder ziektebeeld is uniek. Uw behandelend specialist kan u vertellen welke diagnostische onderzoeken en behandelmethoden van toepassing zijn op uw specifieke aandoening en wat mogelijke bijwerkingen en complicaties hiervan zijn.

 

Waar bent u naar op zoek?