Wat is de oorzaak van verkoudheid?

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn veel virussen die een verkoudheid kunnen geven. Wanneer iemand een aantal keren achter elkaar verkouden raakt, gaat het elke keer om een ander type virus.

Een klassieke verkoudheid verloopt in fasen. Het virus komt via de neus binnen en wordt met het snot mee vervoerd naar de neuskeelholte. Het slijmvlies in de neuskeelholte is extra gevoelig voor het verkoudheidsvirus en daarom begint een verkoudheid meestal in de neuskeelholte, wat pijn of een rauw gevoel in de neuskeelholte geeft.

De infectie breidt zich daarna uit naar de voorzijde van de neus resulterend in andere klachten, zoals snotteren en neusverstopping en naar de rest van de keelholte waardoor keelpijn lager in de keel en hoesten ontstaan.

Soms zijn ook de stembanden ontstoken waardoor heesheid ontstaat. Een enkele keer doen ook de lagere luchtwegen (luchtpijp, longen) mee waardoor ook benauwdheid kan ontstaan.

Hoe krijgt u een verkoudheid?
Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door anderen weer worden ingeademd. Dit gebeurt vooral als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes (bijvoorbeeld in de bus, tram of trein, op kantoor, op school of in een kinderdagverblijf).

Het virus kan ook via de handen worden overgedragen. Iemand die verkouden is, zit bijvoorbeeld aan zijn neus of doet zijn hand voor de mond om te niezen of te hoesten. Vervolgens geeft hij een ander de hand of raakt iets aan dat daarna door anderen wordt aangeraakt.

Iemand met een verkoudheid is besmettelijk vanaf het moment dat de eerste klachten ontstaan. De incubatietijd (periode tussen de infectie en dat iemand ziek wordt) is 2-3 dagen.

Waar bent u naar op zoek?