Wat kunt u doen om een verkoudheid te voorkomen?

Alleen door te leven als een kluizenaar kunt u een verkoudheid voorkomen. Bij verkoudheid in de directe omgeving kunt u proberen zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van degene die verkouden is. Als u zelf verkouden bent, kunt u door te hoesten in de binnenkant van uw arm of in een zakdoek voor de mond en door uw handen vaak te wassen proberen te voorkomen dat u anderen besmet.

Wat kunt u doen om de verschijnselen van een verkoudheid te verminderen?
Een gewone verkoudheid gaat vanzelf over. Wel zijn er middelen om de verschijnselen van verkoudheid te verminderen. Als uw neus verstopt is, kunnen neusdruppels met zout water soms wat verlichting geven. U kunt de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een drinkglas met lauw water. Doe een paar keer per dag (of zo vaak u prettig vindt) een paar druppels in ieder neusgat. U kunt de zoutoplossing ook kant en klaar (als druppels of spray) bij de drogist of apotheek kopen.

Medicijnen zijn bij verkoudheid niet nodig. U kunt eventueel xylometazoline-neusdruppels of -spray (Otrivin®) gebruiken. Dit vermindert de zwelling van het slijmvlies, waardoor u wat gemakkelijker door uw neus kunt ademen. Xylometazoline kunt u zo nodig drie maal per dag en maximaal een week gebruiken. Als u dit middel te lang gebruikt, kan het de slijmvliezen beschadigen. Xylometazoline kunt u zonder recept bij de apotheek of drogist kopen.

Wat moet u niet doen als u verkouden bent?
Antibiotica helpen niet tegen een verkoudheid. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. Ook als het snot geel/groen wordt, is het meestal niet nodig om antibiotica te gaan gebruiken. Alleen bij langdurig hoge koorts (meer dan drie dagen), ernstige benauwdheid of sufheid of als de verkoudheid langer dan 10 dagen duurt, is het verstandig contact op te nemen met uw behandelend arts.

Waar bent u naar op zoek?