Vetbult

Een vetbult (ook wel: lipoom) is een ophoping van vetcellen. Een vetbult is goedaardig. Het is een glad, rond bobbeltje, dat onder de huid ligt. Een lipoom kan over het hele lichaam voorkomen. Ze zijn tussen de één en tien centimeter groot. Veltbulten zijn in feite heel normaal en geven vaak geen klachten. Het wordt als ontsierend en storend ervaren. Afhankelijk van de plaats en het formaat van de vetbult kunnen ze dagelijkse activiteiten belemmeren en pijn veroorzaken. De oorzaak voor het ontstaan van vetbulten is niet bekend.

Behandeling

Voel je een onderhuidse bobbel, dan is het raadzaam uw huisarts te raadplegen. Als de huisarts een vetbult constateert, deze u doorverwijzen naar een chirurg om te laten beoordelen of de vetbult misschien verwijderd kan worden. Zeer grote vetbulten en grote vetbulten in de nek moeten op de operatiekamer verwijderd worden. Hiervoor zal u worden opgenomen. Kleinere vetbulten kunnen poliklinisch verwijdert worden. Voor deze ingreep hoeft u niet nuchter te zijn. De plaats waar de vetbult zich bevind zal plaatselijke verdoofd worden, ontsmet en met steriele doeken afgedekt. Middels een klein sneetje boven de vetbult wordt deze verwijderd. De wond zal worden gehecht en verbonden met hechtstrips en een pleister.

Na de behandeling

U mag de pleister meestal de volgende dag verwijderen. De bruine hechtstrips laat u zo lang mogelijk zitten. De dag na de ingreep mag u weer douchen. De wond mag niet geweekt worden, dus in bad gaan, zwemmen en saunabezoek is niet toegestaan. Probeer de wond ook zoveel mogelijk tegen zonlicht te beschermen.

Nabehandeling

U krijgt een controleafspraak voor 1 á 2 weken na de ingreep. Dan worden de hechtingen verwijderd. Mocht het verwijderde weefsel nagekeken worden, krijgt u dan ook de uitslag. Als de hechtingen vanzelf oplossen en dus niet verwijderd hoeven te worden, krijgt u een belafspraak.

Complicaties

Iedere ingreep heeft kans op een complicatie, ook deze behandeling. Nabloeding of infectie zijn de mogelijke complicaties. Deze komen niet vaak voor en kunnen meestal verholpen of behandeld worden.

Waar bent u naar op zoek?