Vetbult

Een vetbult (ook wel lipoom genoemd) is een ophoping van vetcellen. Een vetbult is goedaardig. Het is een glad, rond bobbeltje dat onder de huid ligt, tussen de één en tien centimeter groot. Het kan over het hele lichaam voorkomen.  Veltbulten zijn in feite heel normaal en geven vaak geen klachten. Mensen ervaren het vaak als ontsierend en storend. Afhankelijk van de plaats en het formaat van de vetbult kan het zorgen voor een belemmering van dagelijkse activiteiten en pijn veroorzaken. De oorzaak voor het ontstaan van vetbulten is niet bekend.

Illustratie van een vetbult
Vetbult

Behandeling

Als u een onderhuidse bobbel voelt is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Als de huisarts een vetbult constateert, dan kan hij of zij u doorverwijzen naar een chirurg om te laten beoordelen of de vetbult misschien verwijderd kan worden. Zeer grote vetbulten en grote vetbulten in de nek verwijderen we op de operatiekamer. Dat betekent dat u in Medisch Spectrum Twente wordt opgenomen. Kleinere vetbulten kunnen we poliklinisch verwijderen. De plaats waar de vetbult zich bevindt, verdoven we plaatselijk, ontsmetten we en dekken we af met steriele doeken. De vetbult verwijderen we door een klein sneetje boven de vetbult te maken. Vervolgens hechten we de wond en verbinden we deze met hechtstrips en een pleister.

Na de behandeling

U mag de pleister meestal de dag na de behandeling verwijderen. De bruine hechtstrips laat u zo lang mogelijk zitten. De dag na de ingreep mag u weer douchen. De wond mag niet geweekt worden, dus in bad gaan, zwemmen en saunabezoek is niet toegestaan. Probeer de wond ook zoveel mogelijk tegen zonlicht te beschermen.

Nabehandeling

U krijgt een controleafspraak voor één of twee weken na de ingreep. Dan verwijderen we de hechtingen. Als het verwijderde weefsel nagekeken is, dan krijgt u tijdens de afspraak de uitslag. Als de hechtingen vanzelf oplossen en dus niet verwijderd hoeven te worden, maken we een belafspraak met u.

Complicaties

Het is mogelijk dat er een nabloeding of infectie ontstaat. Deze complicaties komen niet vaak voor en kunnen we meestal verhelpen of behandelen.

Waar bent u naar op zoek?