Baby Ava is bijzonder. Haar moeder Fleur Blokhuis is de eerste Twentse met een medische indicatie die in bad mocht bevallen in MST. De bevalling verliep uitstekend. “Het was of ze zwemmend boven kwam.”

In Fleurs laatste zwangerschapsweek liep ze een zwangerschapsvergiftiging op. Thuis bevallen was niet langer een optie. Vader Vincent: “We vonden het jammer, maar kozen uiteraard voor veiligheid. Met de artsen bespraken we onze voorkeur voor een badbevalling. Aangezien het risico vanwege de zwangerschapsvergiftiging in het geval van Fleur laag was, stemden ze in.”

Minder pijn

Ava’s ouders spreken van een bijzondere ervaring. Marije Hierink van MST beaamt dat. De gynaecoloog in opleiding zegt dat onderzoek uitwijst dat bij een badbevalling minder vaak een ruggenprik nodig is.

„Vrouwen die last hebben van hun rug of bekken ervaren minder pijn door de gewichtloosheid in het water. Door de warmte maken ze makkelijker natuurlijke pijnstilling aan. Ze zoeken de meest makkelijke houding. We weten uit onderzoek dat bevallingen voorspoediger verlopen door houdingswisselingen tijdens het bevallen en de uitdrijving.”

In de zomer van 2018 schafte MST het eerste bad al aan. Door de ovale vorm kan personeel er makkelijk omheen lopen. De barende vrouw neemt op de verhoging in bad plaats. Of ze kiest ervoor om over de rand te hangen of te zitten op handen en knieën.

Lees het hele verhaal en bekijk de video bij Tubantia.

In bad bevallen in MST?

Lees er hier meer over.

Waar bent u naar op zoek?