Als je poliklinisch gaat bevallen in MST, kun je vanaf nu gebruik maken van een speciaal bevalbad. Als enige ziekenhuis in de regio bieden wij nu deze ontspannen manier van bevallen aan.

Badbevalling in MST

De voordelen

  • Warm water werkt ontspannend;
  • Je maakt meer endorfine aan (een soort natuurlijke pijnstiller);
  • Je kunt de weeën beter opvangen;
  • De ontsluiting verloopt sneller;
  • Bewegen in het water gaat beter, dus je kunt gemakkelijker een andere houding aannemen;
  • Voor de baby is het een natuurlijke overgang: van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater;
  • Baby’s zijn over het algemeen rustiger;
  • Direct na de bevalling kan in het bad makkelijk huid op huid contact worden gemaakt.

Poliklinisch bevallen in bad

Voor nu is een badbevalling alleen nog mogelijk bij poliklinische bevallingen, waarbij vrouwen door hun eigen verloskundige begeleid worden. “Dat zijn de gevallen waarbij vrouwen zelf de keuze hebben om thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Bij een klinische bevalling wordt dat lastig, want dan heb je te maken met bewakingsapparatuur. Denk aan het meten van de weeënactiviteit, de hartslag van het kind. Dat is onder water lastiger,” aldus Irene Zuijdgeest, klinisch verloskundige in MST.

Badbevalling in de praktijk

Tijdens de bevalling van ons eerste kindje ging ik vrij snel na het starten van de weeën in bad zitten om de weeën op te vangen. Wat een verlichting was dat! Het heeft mij heel goed geholpen om te ontspannen en de pijn beter te doorstaan. Omdat het een gewoon ligbad was, moest ik eruit bij volledige ontsluiting en is onze zoon op bed geboren.

Bij ons tweede kindje hebben we een bevalbad geregeld, zodat ik ook tijdens het persen in bad kon blijven zitten. Doordat er in een bevalbad veel meer ruimte is, kon ik in alle mogelijke houdingen de weeën opvangen. Ik had prachtig zicht op de geboorte van onze dochter onder water.

Ik kijk terug op twee hele mooie bevallingen, die mede door het warme water heel vlot en relaxed zijn verlopen!

Verloskundige Irene Zuijdgeest en aanstaande moeder Kelsey ter Beek
Verloskundige Irene Zuijdgeest en aanstaande moeder Kelsey ter Beek

Meer badbevallingen

Irene Zuijdgeest merkt dat de interesse voor badbevallingen toeneemt: “Vanuit verloskundigenpraktijken kregen we steeds vaker de vraag of we niet zo’n bad konden aanschaffen.”

Belangstelling?

Heb je belangstelling voor een bevalling in bad, bespreek dit dan met je verloskundige.

Nieuws

Ouders van Ava die in een bad is geboren
Baby Ava is bijzonder. Haar moeder Fleur Blokhuis is de eerste Twentse met een medische indicatie die in bad mocht bevallen in MST. De bevalling verliep uitstekend. "Het was of ze zwemmend boven kwam."
Waar bent u naar op zoek?