De operatie

De operatie vindt plaats onder algehele verdoving (narcose), zodat u tijdens de operatie geen pijn heeft.
Voordat u van de verpleegafdeling naar de operatieafdeling wordt gebracht, wordt uw neus gedruppeld met xylometazoline 0,1%. De neus gaat dan goed open, zodat het beademingsbuisje voor de narcose gemakkelijk in de neus kan worden geplaatst als u slaapt.

U gaat eerst naar de voorbereidingskamer (holding). Hier krijgt u een infuus, waarmee later de slaap- en pijnmedicatie toegediend wordt. Vervolgens wordt u naar de operatiekamer gebracht.

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer, waar u bijkomt uit de narcose onder toeziend oog van de anesthesioloog en zijn assistenten. Meestal blijft u hier ongeveer een uur. Als u wakker bent, gaat u terug naar de verpleeg-afdeling. U bent dan nog erg slaperig. Pas in de loop van de dag wordt u goed wakker.

Duur van de operatie
De operatie duurt ongeveer twintig minuten. U bent ongeveer 30 minuten onder narcose.

Na de operatie
Voor een snelle genezing is het van belang dat u na het uitwerken van de narcose zo snel mogelijk gaat drinken. In het begin is dit pijnlijk. Als u doorzet, zult u merken dat de pijn na verloop van tijd afneemt. U hoeft geen grote hoeveelheden te drinken. Het is beter dat u regelmatig kleine slokjes neemt. Praten en slikken hoeft u niet te beperken. Hoe meer u de keel beweegt, hoe sneller de keel zich herstelt. Om de pijn te verminderen en het eten en drinken te stimuleren, krijgt u op de afdeling op vaste tijden pijnstillers. Wij adviseren u thuis de eerste dagen regelmatig pijnstillers volgens het schema te gebruiken.

U kunt na de operatie last krijgen van oorpijn, hiervoor helpt kauwgom meestal goed. Neem daarom kauwgom mee bij opname.

De eerste dag kunt u alleen water of limonade drinken en ijsjes eten, de volgende dag ook yoghurt, vla en vruchtensap. Als dit goed gaat, kunt u zachte voeding eten, zoals een geweekte boterham of aardappel- en groentepuree. Het is belangrijk dat u de eerste tijd regelmatig blijft drinken, het eten goed kauwt en geen scherp gekruide producten gebruikt. Pas op voor voedsel met scherpe randjes, bijvoorbeeld chips.

Van zoete melkproducten kunt u slijmvorming in de keel krijgen, dit op eigen inzicht drinken.

Zure melkproducten, zoals karnemelk en yoghurt kunt u wel gebruiken. U mag in principe alles eten, maar houdt wel rekening met bovenstaande adviezen. Geleidelijk aan breidt u het dieet uit, na ongeveer een week kunt u alles weer eten.

Naar huis
Als het herstel voorspoedig verloopt en u thuis voldoende zorg krijgt, kunt u de eerste of tweede dag na de operatie naar huis.