Wat kunt u thuis verwachten?

De eerste dagen na de ingreep zult u zich nog ziek voelen. Praten en eten kan pijnlijk zijn. De keelpijn, die soms uitstraalt naar de oren, is goed te bestrijden met de voorgeschreven pijnstilling. Deze klachten gaan geleidelijk over. Een lichte temperatuurverhoging (tot 38,5°C) als reactie op de ingreep is normaal. Op de plaats van de verwijderde amandelen ontstaat een grijs-witte laag (korstje). Dit is een normaal verschijnsel en geen ontsteking. De adem kan hierdoor wat weeïg ruiken en een vieze smaak in de mond geven. Onder dit korstje geneest de keel in ongeveer een week, daarna verdwijnt dit laagje.

Het loslaten van dit korstje gaat soms gepaard met een beetje bloed (in het slijm). U kunt de eerste dagen zwarte ontlasting hebben. Dit komt door het inslikken van bloed.

U kunt nog enkele maanden last hebben van een trekkend gevoel achter in de keel als gevolg van littekenvorming. Soms is de smaak tijdelijk verminderd of veranderd. Deze verschijnselen zijn normale reacties na een amandeloperatie.

U hoeft zich hierover niet ongerust te maken. Wij raden u aan de eerste week na uw ontslag uit het ziekenhuis nog niet te gaan werken. Daarna kunt u al uw werkzaamheden op geleide van de klachten weer normaal uitvoeren.

Wat mag u niet doen?
De eerste weken na de ingreep mag u niet:

  • heet douchen;
  • in de volle zon zitten;
  • onder de zonnebank liggen of een sauna bezoeken.

Complicaties
Zoals bij iedere operatie, kunnen ook bij het verwijderen van keelamandelen complicaties optreden.
Gelukkig komen deze niet vaak voor en kunnen ze meestal verholpen of behandeld worden.

Mogelijke complicaties zijn:

  • nabloeding. U kunt nog wat bloederig slijm of oud (donkergekleurd) bloed opgeven. Als u helderrood bloed blijft opgeven, is er mogelijk sprake van een nabloeding. U dient dan contact op te nemen met het ziekenhuis. Bij een nabloeding ontstaat een bloeding onder het stolsel. Het is vaak voldoende om onder plaatselijke verdoving het niet goed afsluitende stolsel te verwijderen, zodat een nieuw en beter stolsel ontstaat. Soms, in ongeveer 2% van de amandeloperaties bij volwassenen, is het nodig om de nabloeding onder narcose te behandelen;
  • infectie / koorts. Als reactie op de operatie kan een lichte temperatuurverhoging voorkomen. Heeft u, ondanks het gebruik van de voorgeschreven medicatie, meer dan 38,5º C koorts, neemt u dan contact met ons op.

Hoe neemt u contact op met het ziekenhuis?
Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met de polikliniek KNO, telefoon (053) 4 87 22 30.
Buiten kantooruren belt u de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoon (053) 4 87 33 33.

Controleafspraak 
Zijn er na de ingreep geen problemen opgetreden, dan volgt er acht weken na de ingreep een controle bij uw behandelend KNO-arts. Bij uw ontslag uit het ziekenhuis heeft de secretaresse hiervoor een afspraak met u gemaakt.