Instellen stralenbundels

Ik ben Peter, één van de bestralingsdeskundigen die voor uw bestralingsplan zorgt. De op de CT-simulator bepaalde instelgegevens en de gemaakte foto’s worden ingevoerd in de computer. Vervolgens wordt er met behulp van deze computer bepaald hoe u bestraald gaat worden en uitgerekend hoe lang dit gaat duren.

 

 

 

Op de computer zien wijde foto’s die tijdens het CT-onderzoek zijn gemaakt.

 

 

 

 

 

Tijdens de het maken van uw bestralingsplan bepaalt de bestralingsdeskundige met behulp van de computer vanuit welke richtingen u bestraald gaat worden. Een intensief karwei.

 

 

 

 

 

Een bestralingsplan met 4 bestralingsbundels. Van voren (1), van onderen (2), van links (3) en van rechts (4).

 

 

 

 

De computer berekent vervolgens hoe lang de bestraling gaat duren. Aan de gekleurde lijnen kunnen wij aflezen hoe de verdeling van de hoeveelheid straling in de baarmoeder, de blaas en de endeldarm is. Rood geeft aan waar veel en blauw geeft aan waar weinig straling komt.

Nog een bestralingsplan met 4 bestralingsbundels. (tegen de klok in: van onderen, van links, van boven en van rechts). Rood geeft aan waar veel- en blauw geeft aan waar weinig straling komt.

 

 

 

 

Van voren Van rechts Van links

De gele gekartelde lijnen zijn de “leaves”. In het bestralingstoestel bevinden zich kleine staafjes van speciaal metaal. Door deze staafjes, ook wel “leaves” genoemd, op nauwkeurige wijze te plaatsen in de stralenbundels is het mogelijk het gezonde weefsels grotendeels af te “blokken” en dus te sparen. De stand van deze staafjes wordt van te voren berekend en tijdens de bestraling automatisch door de computer ingesteld. Op bovenstaande foto’s ziet u enkele voorbeelden van hoe de vorm van de “leaves” en dus ook van de bestralingsbundels zou kunnen zijn.

De staafjes kunnen elke gewenste vorm hebben.

Waar bent u naar op zoek?