De behandeling

U komt de dag van de bestraling naar de afdeling radiotherapie in Enschede.

De top van de vagina wordt van dichtbij bestraald door middel van een pelotte, waarin zich een zeer dun, hol metalen buisje bevindt. De pelotte wordt ingebracht in de vagina. Het metalen buisje steekt uit de vagina naar buiten. Dit metalen buisje wordt door een dunne toevoerslang verbonden met het bestralingsapparaat.

De pelotte

 

 

 

 

 

 

Het bestralingsapparaat

 

 

 

 

Vanuit het bestralingsapparaat wordt een kleine stralingsbron in de pelotte gebracht. De stralingsbron zal in de pelotte de straling afgeven, precies op de plek waar deze moet komen. Het bestralingsapparaat staat in een aparte kamer en wordt vanuit de ruimte ernaast bediend. Vanwege de radioactieve straling verblijft u gedurende de bestraling alleen in deze kamer. Met behulp van een camera en intercom wordt u geobserveerd.

De bestralingsdeskundige houdt u goed in de gaten d.m.v. camerabeelden

 

 

 

 

Als de bestraling klaar is, gaat de stralingsbron terug in het bestralingsapparaat en wordt de pelotte verwijderd. U bent daarna vrij van straling.

De eerste keer zal een CT-scan worden gemaakt om goed in beeld te kunnen brengen hoeveel dosis de gezonde organen (blaas/darmen) ontvangen. U wordt door de bestralingsdeskundigen op de speciale tafel naar de CT scan gereden. Als u twee of meer inwendige bestralingen krijgt, wordt de bij u passende pelotte de volgende keren ingebracht en kan de bestraling vrijwel direct daarna starten. U bent dan ook korter in het ziekenhuis (een half uur) ten opzichte van de eerste bestraling (1 uur). Van de bestraling voelt u niets.

Waar bent u naar op zoek?