Baclofenpomp

Bij deze behandeling wordt een pompje onder de huid van de buik geplaatst; meestal in de onderbuik. Vanuit dit pompje wordt een dun slangetje (een katheter) onderhuids geleid naar de wervelkolom en daar tussen de wervels door ingebracht in de met vocht gevulde ruimte rond het ruggenmerg. De pomp kan worden gevuld met baclofen, een medicijn tegen spasticiteit. De pomp brengt dit medicijn via de katheter rechtstreeks bij het ruggenmerg waar het medicijn werkzaam is. Een belangrijk voordeel is dat op deze wijze het optreden van neveneffecten geminimaliseerd wordt.

Wie komt voor baclofentherapie in aanmerking?

Patiënten met stabiele, ernstige gegeneraliseerde vorm van spasticiteit (van de romp en benen) die de orale medicatie niet verdragen, teveel last hebben van bijwerkingen of niet voldoende reageren op maximale toegestane dosisen functioneel er erg veel hinder van ondervinden (in ADL-functies) komen in aanmerking voor de zogenaamde intrathecale baclofentherapie.

Wat houdt de behandeling in?

Als een patiënt mogelijk in aanmerking komt voor deze therapie, wordt hij of zij uitgenodigd op het spreekuur van revalidatiecentrum Roesingh voor onderzoek van de spasticiteit. De patiënt krijgt dan tevens uitgebreide informatie over de behandeling. Ook de mogelijke bijwerkingen en eventuele risico’s worden doorgesproken. De patiënt krijgt uitgebreide informatie mee naar huis, zodat alles nog eens rustig kan worden doorgelezen en naderhand eventuele vragen kunnen worden gesteld.

Waar bent u naar op zoek?