Behandeling smaakstoornissen
De behandeling van smaakstoornissen is uiteraard afhankelijk van de onderliggende oorzaak.
Smaakorgaantjes hebben over het algemeen een groot herstellend vermogen.
Ontsteking
Bij infecties in de mondholte herstelt de smaak na behandeling. Soms is verwijzing naar een tandarts, kaakchirurg of mondhygiënist nodig.
Bij smaakuitval door een virusinfectie in de mondholte treedt spontaan herstel van de smaakfunctie op na genezing van de infectie. Bij doornemen van een smaakgeleidende zenuw is het verlies van de smaak van het betreffende deel van de tong definitief.
Een schimmelinfectie wordt met medicijnen bestreden.
Zenuwbeschadiging
Bij uitval door druk of trek aan de zenuw bij een operatie kan de functie weer herstellen.
Schildklierprobleem
Bij smaakverlies door een verminderde schildklierfunctie (hypothyreoïdie) verbetert de smaak na toediening van schildklierhormoon.
Ondervoeding
Bij ondervoeding herstelt de smaak na normalisering van de voeding en inname van voedingssupplementen.
Bestraling
Na bestraling van het hoofd-halsgebied verbetert de smaak vaak na verloop van tijd.
Speeksel
Bij smaakverlies door onvoldoende speekselproductie wordt verbetering van de smaak gezien na gebruik van kunstmatig speeksel.
Medicijnen
Wanneer smaakverlies wordt veroorzaakt door geneesmiddelengebruik dan herstel de smaak veelal spontaan na staken van het betreffende middel. Bij onder andere terbinafine, een antischimmelmiddel, is langdurig smaakverlies beschreven na staken van het middel.
Geen oorzaak
Wanneer geen oorzaak wordt gevonden voor de smaakstoornis, dan verdwijnt deze in de meeste gevallen spontaan binnen een tot twee jaar.