Het programma: 3 modules

De behandelstappen

[mk_steps step=”5″ icon_1=”mk-moon-question-5″ title_1=”Wat is hartrevalidatie?” url_1=” https://www.mst.nl/p/behandelingen/hartrevalidatie-2/” icon_2=”mk-li-notepad” title_2=”Voor wie?” url_2=” https://www.mst.nl/p/behandelingen/hartrevalidatie-2/voor-wie-is-hartrevalidatie/” icon_3=”mk-icon-stethoscope” title_3=”Hartrevalidatie op maat” url_3=”https://www.mst.nl/p/behandelingen/hartrevalidatie-2/hartrevalidatie-op-maat/” icon_4=”mk-icon-thumbs-o-up” title_4=”Het programma: 3 modules” url_4=”https://www.mst.nl/p/behandelingen/hartrevalidatie-2/het-programma-3-modules/” icon_5=”mk-li-users” title_5=”Meer informatie en contact” url_5=” https://www.mst.nl/p/behandelingen/hartrevalidatie-2/meer-informatie-en-contact/” el_class=”processbar”]

Hartrevalidatie is een programma van mst-thorax-centrum-twente

Naar aanleiding van het intakegesprek krijgt u de volgende begeleiding aangeboden:

  1. Fysieke trainingen (FIT module);
  2. Informatieochtend (Informatiemodule)
  3. Leefstijl-, gedrags- en stressmanagement workshops (PEP module);
  4. Persoonlijke begeleiding via individuele doorverwijzing.

Trainingen en locaties (FIT module)

U gaat onder begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten bewegen. U traint 6 weken lang 2 keer per week in een groep. Een training duurt 1 uur en een kwartier. Het programma is een combinatie van cardiofitness en krachttraining. U leert uw conditie te verbeteren en uw zelfvertrouwen op te bouwen. We hebben bewust gekozen voor trainingen buiten het ziekenhuis zodat het accent komt te liggen op sport, welzijn en gezondheid. De sportcentra staan garant voor een veilige omgeving om te trainen en de betrokken fysiotherapeuten zijn geschoold in hartrevalidatie, reanimatie en bediening van de AED. Bij medische problemen vindt altijd overleg plaats met de betrokken cardioloog.

In deze locaties kunt u trainen:

Pro-F Performance Center (Trifora)
Kotkampweg 65
7531 AS Enschede
www.pro-f.nl

Gezondheidshoes Fysio Twente
J.J. van Deinselaan 34a
7541 PE Enschede
www.fysiotwente.nl

Fysio Twente

Fysiopraktijk Berghuizen
Uiverstraat 3
7574 BD Oldenzaal
fysiopraktijkberghuizen.nl

Fysiotherapie Noordman
Weertseriet 17
7481 BC Haaksbergen
www.fysiotherapienoordman.nl

Berghuizen

Noordman

Informatie-ochtend (Informatiemodule)

Naast fysiek revalideren willen wij ook aandacht geven aan het verwerken van de hartziekte en preventie. Naast leefstijlbegeleiding hebben ook veel patiënten behoefte aan advies hoe om te gaan met spanningen en stress. U krijgt de mogelijkheid om een informatie-ochtend bij te wonen. Hier wordt door de cardioloog uitgebreid medische achtergrondinformatie gegeven. Niet alleen over de diverse hartziekten, maar ook over de behandelingen, risicofactoren, medicijnen e.d. Uiteraard kunt u daar uw vragen kwijt.

Tijdens de bijeenkomst komt ook de psycholoog of verpleegkundig specialist GGZ aan het woord. Hij of zij geeft informatie over psychologische processen die het genezingsproces of de terugkeer naar de situatie van voor het incident in de weg kunnen staan. Daarnaast wordt er uitleg gegeven over de leefstijlworkshops. De diëtiste geeft informatie over gezonde voeding in relatie tot hart- en vaatproblemen.

Leefstijl-, gedrags- en stressmanagement Workshops (PEP module)

Er worden een aantal workshops georganiseerd, met de volgende thema’s:

  • Gezonde voeding 1: Een gezonde maaltijd samenstellen;
  • Gezonde voeding 2: Etiketten lezen en producten vergelijken;
  • Ontspanning (yoga en mindfulness);
  • Factor van geluk;
  • Hartcoherentie;

Voor enkele leefstijlworkshops zijn ook de partners of naasten uitgenodigd. Het doel is dat zij betrokken worden, omdat sociale steun tijdens het traject erg belangrijk is.

Workshop Een gezonde maaltijd samenstellen

In deze interactieve workshop leert u wat een gezonde maaltijd is en hoe u het ontbijt, de lunch en de avondmaaltijd gezonder kunt maken. Tijdens deze workshop ontvangt u handvatten waarop u kunt letten om gezondere en bewustere keuzes te maken. Ook gaan we samen een aantal bestaande recepten beoordelen. Wat is positief aan een recept en hoe kunnen we eenvoudig een recept gezonder maken? U krijgt verschillende tips en trucs om de maaltijden gezonder te maken. Partner/naaste is welkom.

Workshop Etiketten lezen en producten vergelijken

Op een etiket staat veel informatie zoals de ingrediënten, houdbaarheid, bereidingswijze en voedingswaarde. Daarom is het handig om te weten hoe een etiket gelezen moet worden. In deze workshop leert u etiketten lezen en begrijpen. Waar moet u op letten bij de voedingswaarde? Wat betekent de volgorde van de ingrediëntenlijst? En wat betekent nou eigenlijk de term light? Ook gaan we in deze workshop een aantal productgroepen vergelijken. Waar let je op als je een tussendoortje wilt kiezen? Waar let je op bij de productgroep kaas? En welke ontbijtgranen zijn nou het meest geschikt? Aan het einde van deze workshop kunt u al deze vragen beantwoorden. Partner/naaste is welkom.

[mk_image_slideshow images=”55001,55002,55003,55004,55005,55006″ image_width=”500″ image_height=”280″]
[mk_image_slideshow images=”55011,55012,55013,55014,55015,55016″ image_width=”500″ image_height=”280″]

Workshop Ontspanning

In deze les van 2 uur maakt u kennis met yoga en mindfulness; bewegen en ontspannen onder begeleiding van een yogadocent. Yoga is populairder dan ooit en zowel voor mannen als vrouwen geschikt. Yoga leert ons om lichaam en geest, en geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen. De lichamelijke oefeningen (asana’s) bevorderen een goede lichaamshouding, geven energie en lenigheid en zorgen voor een algeheel prettig gevoel van ontspanning na beoefening. Na de asana’s volgen uitgebreide ademhalings- en ontspanningsoefeningen. U gaat heerlijk ontspannen weer “op hoes an”. Alleen voor patiënten.

Workshop Factor van geluk

Tegenwoordig werken we hard en doen we ons best alle ballen in de lucht te houden. We zijn prestatiegericht, hebben vaak haast, vragen veel van ons zelf en voelen ons verantwoordelijk voor van alles. De workshop Factor van Geluk heeft een positieve inslag om stress beter te leren hanteren. Dit door meer inzicht in wie u bent en bewustzijn van gewoontepatronen. Hierdoor ervaart u meer rust, energie en een betere sturing van uw leven. Partner/naaste is welkom.

Workshop Hartcoherentie

De kwaliteit van de signalen die het hart naar de hersenen stuurt, heeft een groot effect op de werking van onze hersenen. Wanneer dit signaal van goede (coherente) kwaliteit is, komt dit ten goede aan onze mentale toestand. Tijdens deze workshop maakt u kennis met het gebruik van de hartritmevariabiliteit biofeedback. Hiermee leert u door middel van een combinatie van ademhalingstechnieken en het gebruik van apps uw mentale en fysieke toestand te verbeteren. Alleen voor patiënten.

[mk_image_slideshow images=”55017,55018,55019,55020,55021″ image_width=”500″ image_height=”280″]

Persoonlijke begeleiding, diëtetiek en stoppen met roken

U kunt ook persoonlijke begeleiding krijgen van een diëtist of psycholoog.

Diëtiek

Intensief betrokken bij de hartrevalidatie zijn de volgende diëtisten:

Stoppen met roken

Ook kan u worden doorverwezen voor hulp bij het stoppen met roken. Dit kan individueel via de Stoppen met roken poli in het ziekenhuis of in groepsverband via Sinefuma (www.rookvrijookjij.nl). De verpleegkundig coördinator hartrevalidatie kan u hier meer over vertellen en een verwijzing regelen.

mst-thorax

Waar bent u naar op zoek?