Waar moet u op letten?

Na de ingreep kan wond- en rugpijn onaangenaam zijn, maar gewoonlijk is dit goed met pijnstillers te bestrijden. Indien de pijn langer blijft aanhouden, kan dit erop wijzen dat de wervelkolom te beweeglijk is geworden. Dit geldt ook voor pijnklachten die pas weken na de ingreep optreden.

In de eerste 24 uur na operatie kan het plassen moeizaam gaan. In dat geval kan het nodig zijn de blaas te legen met behulp van een eenmalige katheter. Ook kan er sprake zijn van onaangename winderigheid, wat een reden kan vormen om de darm te ontlasten met behulp van een (darm)canule. Bij het opstaan kunnen problemen met de bloedsomloop voorkomen (zoals zwart worden voor de ogen). Het is belangrijk dat u dan onmiddellijk contact opneemt met uw behandelende arts, die u medicijnen om de bloedsomloop te stabiliseren, kan voorschrijven. Bij verlammingsverschijnselen of gevoelsstoornissen in het zitvlak en/of gebied van de anus, die zich voordoen of opeens verergeren, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw behandelende arts.

Als de wond na ontslag in eens rood, gezwollen pijnlijk en duidelijk warmer dan de omgeving wordt moet u contact met ons opnemen. Meestal is het dan nodig dat of de huisarts of een neurochirurg na de wond kijkt.

 

 

Wat is de kans op het welslagen van de operatie?

De meeste patiënten (80-90%) zijn tevreden met het resultaat van de operatie. Door de aandoening van de tussenwervelschijf en door de operatieve behandeling, is de belastbaarheid van de wervelkolom tijdelijk verminderd. Daarom moet u in de eerste weken na de operatie belasting van de wervelkolom, zoals zwaar tillen, draaibewegingen en/of plotselinge bewegingen, vermijden.

Niettemin kunnen ook na de operatie opnieuw soortgelijke stoornissen, (bijvoorbeeld pijn, gevoel van doofheid in het been) of een verslechtering optreden. Oorzaken hiervoor kunnen een nieuwe hernia van de geopereerde tussenwervelschijf zijn (recidief), littekenweefsel of een hernia in een ander gebied van de wervelkolom. Ook aandoeningen die niet voortkomen uit de tussenwervelschijven, kunnen dezelfde klachten veroorzaken als een hernia (bijvoorbeeld een benige vernauwing van het wervelkanaal, het los gaan zitten van de wervelkolom, waardoor een te grote beweeglijkheid ontstaat, irritatie van de wervelbooggewrichten, aandoeningen van het heiligbeen of van het heupgewricht, etc.)

De herniaoperatie is in ongeveer 10% echter niet bevredigend. De oorzaak hiervan is o.a. ook, dat de klachten niet alleen afkomstig zijn van de geopereerde hernia, maar ook zijn terug te voeren op eerdere beschadigingen van de wervelkolom of op aandoeningen die los staan van de tussenwervelschijven.

 

Begin met typen om te zoeken..

Zoeken
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Pagina