Niersteenvergruizing

Het doel van deze behandeling is om de nierstenen te laten verdwijnen door middel van de niersteenvergruizer. Ook wel ESWL (Extracorporal Shock Wave Lithotrypsie) genoemd. In MST is geen eigen niersteenvergruizer aanwezig. Het apparaat komt eens in de twee/vier weken in MST.

Voor de behandeling

Op de dag van de vergruizing mag u van te voren niet eten of drinken. Wij vragen u van tevoren uw vervoer naar huis te regelen. Door de behandeling is zelfstandig reizen per auto, fiets of openbaar vervoer onverantwoord. Ook krijgt u een recept van pijnstillers mee en een medicijn dat de blaas ontspant zodat u het gruis beter kan uitplassen, deze kunt u het beste voor de behandeling ophalen bij de apotheek.

In overleg met de uroloog stopt u zeven dagen voor de behandeling met het gebruik van bloedverdunnende medicijnen. De kans op bloedingen tijdens en na de ingreep wordt hierdoor verkleind. Als u zwanger bent, kan de behandeling niet plaatsvinden.

Tijdens de behandeling

De patiënt ligt op een behandeltafel met de flank (daar waar de steen zich bevindt) tegen een siliconen ballon. De ballon is gevuld met water. Daarnaast zit er een element in de ballon dat een schokje veroorzaakt. Dit schokje verplaatst zich als een golf door het water van de ballon. Deze golf zet zich voort door het lichaamswater en heeft een zogenaamd brandpunt ter plaatse van de steen.

Het precieze brandpunt wordt bepaald door middel van röntgenstraling of echografie. Zo komt de kracht van de golf maximaal op de steen terecht. Er wordt ongeveer 3000 keer op de steen geschoten met een dergelijke schokgolf. De steen wordt hierdoor vergruisd. De stukjes gaan via de urineleider naar de blaas om vervolgens te worden uitgeplast. Het apparaat is uiterst effectief maar niet alle stenen zijn op deze wijze te vergruizen.

Na het onderzoek

Na de behandeling gaat u naar huis en wordt u geadviseerd om goed te drinken. Bij problemen ná de ESWL-behandeling kan u contact opnemen met de urologie.

Voor meer informatie over deze behandeling kunt u contact opnemen met uw dienstdoende arts of het daarvoor bestemde specialisme. 

Waar bent u naar op zoek?