Plas- en poeppoli

De informatie op deze pagina is gericht aan kinderen. Om uw kind voor te bereiden op een bezoek, kunt u dit samen doornemen. Onderaan deze pagina vindt u de contactgegevens.

Op de plas en poeppoli komen kinderen waarbij iets qua plassen en/of poepen niet helemaal goed gaat. Er komen kinderen die last hebben van poepproblemen, bijvoorbeeld verstopte darmen of poepongelukjes. De poli is vooral bedoeld voor kinderen met langdurige obstipatieklachten waarbij eenvoudige maatregelen onvoldoende effect hebben gehad. Ook komen er kinderen die overdag of ‘s nachts last hebben van plasongelukjes. Het kan ook zijn dat je steeds weer blaasontstekingen krijgt en daarom bij ons komt.

He team van de plas en poeppoli bestaat uit een urotherapeut, een verpleegkundig specialist in opleiding en 3 kinderartsen. Als het nodig is overleggen wij met de kinderpsycholoog en/ of kinderbekkenfysiotherapeut. Samen met jou en je ouders/verzorgers gaan we kijken wat jouw klachten zijn, wat de oorzaak is en wat we er aan kunnen doen.

Het traject

Om erachter te kunnen komen wat er bij jou aan de hand is ga je bij de eerste afspraak veel vragen beantwoorden en gaat de kinderarts je onderzoeken.

Bij poepproblemen maken we na de eerste afspraak een vervolgafspraak om jou van alles uit te leggen over goed poepen. Dat noemen we de poep-educatie. Die doen we meestal met jou alleen.

Computerwc op de plaspoli
De computerwc

Als je last hebt van plasproblemen willen we graag weten hoe je plasstraal is en hoeveel je plast. Daar hebben we een speciale computerwc (flowmetrie) voor. Hoe dat in zijn werk gaat kan je in de infomatiefolder lezen. De computerwc helpt ons om te zien wat er aan de hand is. Na de plas op de computerwc gaat de urotherapeut nog even kijken of je goed hebt uitgeplast. Dit doet ze met een echo. Nadien beslissen we met het hele team hoe we jou kunnen gaan helpen.

                      

Bijna altijd komen kinderen met een plasprobleem in de plasklas. In de plasklas kom je samen met twee andere kinderen met ook een plasprobleem. De urotherapeut leert je alles over jouw plasprobleem. Aan het eind van de plasklas heb je heel veel geleerd over hoe je van je plasprobleem af kunt komen! Vind je het te lastig om in een groep te praten over je plasprobleem of heb je misschien moeite met concentreren in een groep dan is het mogelijk dat je deze uitleg alleen krijgt.

Na de uitleg begint het echte werk! Dan moet je proberen om alle tips die je gekregen hebt thuis te gaan doen. Soms is dit best een beetje moeilijk en lukt het niet meteen. Belangrijk is dat je blijft volhouden! Je ouders en de urotherapeut in het ziekenhuis zullen je hierbij helpen! Je zult meerdere keren terugkomen naar het ziekenhuis om de urotherapeut en kinderarts/verpleegkundig specialist i.o. te vertellen hoe het gaat. Elke keer als je langs komt gaan we kijken of het plan aangepast moet worden. Veel kinderen gaan nog vaker een plas op de computer-wc doen. Het is voor iedereen verschillend hoe lang hij/zij op de plas en poeppoli komt.

Medewerkers

Het team van de plaspoli bestaat uit een urotherapeut, een verpleegkundig specialist in opleiding en 3 kinderartsen. Benieuwd hoe ze eruit zien? Kijk dan hieronder!

Video’s

Aanmelden

De plas- en poeppoli is voor:

  • kinderen met obstipatie vanaf 4 jaar
  • kinderen met recidiverende blaasontstekingen, vanaf 4 jaar
  • kinderen met urine-incontinentie overdag, vanaf 5 jaar
  • kinderen die bedplassen, vanaf 7 jaar

U kunt via de poli Kindergeneeskunde een afspraak maken voor uw kind. Telefoon: (053) 487 2310, te bereiken op werkdagen tussen 8.00 – 17.00 uur.
Let op! Een afspraak kan alleen gemaakt worden na een verwijzing van de huisarts of medisch specialist.

MST aangesloten bij DEC

MST is aangesloten bij het landelijk netwerk Defecatie Expertise Centrum (DEC). In een DEC kunnen patiënten terecht voor hoogwaardige zorg op het gebied van ontlastingproblematiek.

Waar bent u naar op zoek?