Groepsbehandeling PMT

Activerende psychomotorische therapie.

Wanneer er sprake is van een stemmingsstoornis of stemmingsproblemen gaat dit overwegend gepaard met een lager niveau van fysieke fitheid.  We noemen dit ook wel de-conditionering. U gedachten zijn negatief gekleurd en u ervaart uzelf als minderwaardig. U vermijdt lichamelijke inspanning en vindt het onprettig hoe u lichaam op deze fysieke inspanning reageert. U bent overwegend moe en ervaart een gebrek aan interesse en motivatie. Dit alles leidt ertoe dat u niet geneigd bent om aan fysieke inspanning te doen. Er ontstaat een vicieuze cirkel ten aanzien van een inactieve levensstijl.  Een aangrijpingspunt om deze cirkel te doorbreken is fysieke inspanning. Met andere woorden “u moet lichamelijk actiever worden”.

Deze groepstherapie is bedoeld voor volwassenen met een stemmingsstoornis of stemmingsproblemen. Wanneer u zich herkent in bovenstaande tekst kan de activerende PMT voor u van toepassing zijn. Bewegen heeft een positieve uitwerking op lichaamskracht, lenigheid, moed, uithoudingsvermogen en besluitvaardigheid.

De psychomotorisch therapeut motiveert u om in beweging te komen. Zij zijn gespecialiseerd in het afstemmen van de bewegingsactiviteit op u fysieke, emotionele, sociale en mentale mogelijkheden en ontwikkelen samen met u een persoonlijk beweegprogramma.

Activerende PMT is niet alleen geschikt voor mensen met een inactieve levensstijl en/of stemmingsproblemen. Ook wanneer u angstig bent om te bewegen. Of angst ervaart om samen met anderen te bewegen (sociale angst), kunt u binnen de activerende PMT op gepaste wijze oefenen met het aangaan van uw bewegings-/sociale angst.

Omgaan met onverklaarde lichamelijke klachten.

Hoofdpijn, duizelig, vermoeidheid of buikpijn zonder een medische verklaring van de klachten. De moedeloosheid overheerst en er is veel onbegrip vanuit uw omgeving. Uw hele leven staat in het teken van de lichamelijke klacht waar alsmaar geen verklaring voor gevonden kan worden. U heeft het gevoel vast te zitten in een zich steeds herhalende cirkel. 

Tijdens de therapie krijgt u zicht op deze zich steeds herhalende cirkel waarin u verstrikt bent geraakt.  U gaat oefenen met ander gedrag en/of gedachten in het bewegen om die cirkel te leren doorbreken.

Het doel van PMT is om een veilige bewegingsactiviteit te creëren om met nieuwe of andere gedachten gevoelens en gedragingen te experimenteren die van positieve invloed zijn op uw klachten.

Inzichtgevende psychomotorische therapie.

U wilt of gaat re-integreren in het arbeidsproces of vrijwilligerswerk.  Ervaart u herhaaldelijk tijdens uw (vrijwilligers) werk of andere sociale activiteiten  moeite met het hanteren van stress verhogende situaties, of wilt u re-integreren in het arbeidsproces of vrijwilligerswerk?   Dan kan de inzichtgevende PMT u hierin ondersteunen.

Wilt u deelnemen aan deze groepstherapie dan is het van belang dat u instaat bent uzelf voldoende staande te houden in uw sociale omgeving.

Tijdens deze therapie wordt u actief begeleid in verkennen, herkennen en erkennen van de voor u stress verhogende situaties. Deze situaties worden door de PMT’er vertaald naar betekenisvolle bewegingssituaties. Hier binnen kunt u vervolgens experimenteren met alternatieve gedachten of gedragingen die u vervolgens kunt gaan toepassen.

 

Waar bent u naar op zoek?