Voorbereiding

Plas 30 minuten voor het CT-onderzoek uit en drink vervolgens twee bekers water (of een andere drank). Pas na afloop van het onderzoek mag u weer plassen.

Indien uw prostaat verwijderd is, gelden de volgende voorbereidingen:
Na uw eerste afspraak krijgt u van ons een fles contrastvloeistof mee. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de darmen op de foto beter te zien zijn. De vloeistof moet u als volgt opdrinken.

De dag voor het onderzoek:
Verdeeld over de dag drinkt u de helft van de fles contrastvloeistof leeg (dit mag tijdens de maaltijden). U mag verder normaal eten en drinken.

De dag van het onderzoek:
U mag 2 uur voor het onderzoek niet meer eten en drinken. Wij vragen u om 30 tot 45 minuten voor het CT-onderzoek te plassen. Direct daarna drinkt u twee glazen van de contrastvloeistof. Pas na afloop van het onderzoek mag u weer plassen.

Het is mogelijk dat uw ontlasting of urine de eerste keer na het onderzoek een ongewone kleur heeft. Dit komt omdat de contrastvloeistof langs deze wegen het lichaam verlaat. Het is verstandig om na het onderzoek extra te drinken. De contrastvloeistoffen verlaten dan sneller uw lichaam. Ook kan de ontlasting gedurende 1 à 2 dagen dunner zijn. Als u medicijnen gebruikt mag u deze gewoon innemen zoals u gewend bent. Deze instructies krijgt u schriftelijk mee bij het eerste gesprek. Indien u moet afwijken van bovenstaande richtlijnen, als u bijvoorbeeld te laat bent of de afspraak loopt uit, overlegt u dit dan even met één van onze bestralingsdeskundigen.

 

Waar bent u naar op zoek?