De voorbereiding

De prostaat moet zo precies mogelijk bestraald worden. Hoe nauwkeuriger dit gebeurt, hoe minder de organen rondom de prostaat er last van hebben. Gek genoeg beweegt de prostaat een beetje. Uw prostaat ligt tegen uw darmen en de blaas aan. U kunt zich voorstellen dat als uw darmen of uw blaas helemaal vol zit, uw prostaat een klein beetje naar voren of omlaag gedrukt wordt. Tevens drukt de gevulde blaas de darmen omhoog. Om die bewegingen zo klein mogelijk te houden, willen wij u verzoeken de volgende voorschriften in acht te nemen. Als u zich hieraan houdt, kunnen wij u zo nauwkeurig mogelijk bestralen.
Blaasvulling
Plas 30 minuten voor het CT-onderzoek uit en drink vervolgens twee bekers water (of een andere drank). Pas na afloop van het onderzoek mag u weer plassen. Indien uw prostaat verwijderd is, gelden de volgende voorbereidingen:

De dag vóór het onderzoek:
Verdeeld over de dag drinkt u de helft van de fles contrastvloeistof leeg (dit mag tijdens de maaltijden). U mag verder normaal eten en drinken.

De dag van het onderzoek:
U mag 2 uur voor het onderzoek niet meer eten en drinken. Wij vragen u om 30 tot 45 minuten voor het CT-onderzoek te plassen. Direct daarna drinkt u twee glazen van de contrastvloeistof. Pas na afloop van het onderzoek mag u weer plassen.

Het is mogelijk dat uw ontlasting of urine de eerste keer na het onderzoek een ongewone kleur heeft. Dit komt omdat de contrastvloeistof langs deze wegen het lichaam verlaat. Het is verstandig om na het onderzoek extra te drinken. De contrastvloeistoffen verlaten dan sneller uw lichaam. Indien u moet afwijken van bovenstaande richtlijnen, als u bijvoorbeeld te laat bent of de afspraak loopt uit, overlegt u dit dan even met één van onze bestralingsdeskundigen. Deze voorschriften krijgt u schriftelijk mee bij uw eerste gesprek.