Psychologische behandeling bij onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK)

Voorbeelden van onvoldoende verklaarde klachten kunnen zijn: conversiefibromyalgieprikkelbare darm syndroomchronische pijnklachten, hoofdpijnchronisch vermoeidheidssyndroom (CVSME)whiplashpijn bij het vrijen (dyspareunie)vaginisme

Patiënten met onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) hebben vaak al veel artsen en specialisten bezocht en diverse medische onderzoeken gehad, zonder dat die duidelijkheid geven over een lichamelijke oorzaak van de klachten. Bij elke verwijzing is er nieuwe hoop, en naderhand weer onduidelijkheid en teleurstelling. Of er is wel een diagnose, maar geen medische behandeling die de klachten kan verhelpen. De patiënt moet er ‘mee leren leven’. Dit is vaak erg frustrerend, want de klachten kunnen heel ernstig en beperkend zijn. Wanneer de arts een verwijzing naar de afdeling Medische Psychologie voorstelt, wordt dit door patiënten soms ervaren alsof de arts hen niet serieus neemt: ‘ik ben toch niet gek? Ze denken zeker dat het tussen de oren zit’.

Bij de Medische Psychologie denken we mee over de manier waarop mensen kunnen omgaan met hun klachten. Terugkijkend wordt soms duidelijk dat de klachten samenhangen met langdurige stress en overbelasting, terwijl iemand intussen juist steeds probeerde actief te blijven. Of iemand loopt ertegenaan dat het met de klachten moeilijk is om keuzes te maken om bepaalde activiteiten wel of niet te doen. Persoonlijke eigenschappen zoals perfectionisme of voor iedereen klaar willen staan, kunnen in het omgaan met de klachten extra spanning opleveren. Bovendien kunnen mensen met onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten verdriet, somberheid angst of boosheid ervaren. Bij de psychologische behandeling staan we stil bij de gevolgen van de klachten en onderzoeken samen met u wat u nodig heeft om zo optimaal mogelijk te leven. Een deel van de patiënten met SOLK kan deelnemen aan de groepscursus omgaan met onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten of heeft baat bij psychotherapie. Zonodig kan verwijzing plaatsvinden naar een revalidatiecentrum of de afdeling psychiatrie.

Zie ook:

Groepscursus omgaan met onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten

Waar bent u naar op zoek?