Behandeling reukstoornissen

Behandeling conductieve reukstoornis
De mogelijkheden van behandelingen van reukstoornissen zijn afhankelijk van de aard van de stoornis. Conductieve reukstoornissen, veroorzaakt door verstopping van de neus, verbeteren vaak door behandeling van de verstopping door medicijnen of operatie. Vooral bij neuspoliepen en chronische sinusitis wordt vaak een verbetering van de reuk gezien na behandeling. Helaas is dit effect niet altijd permanent. Bij een deel van de patiënten met chronische sinusitis en neuspoliepen zal na een aanvankelijke verbetering van de reuk binnen een jaar na behandeling weer een terugval van het reukvermogen optreden.

Behandeling perceptieve reukstoornis
Voor perceptieve reukstoornissen (beschadiging van het reukepitheel, zenuwbaan of hersenen) bestaat tot op heden geen effectieve behandeling. Bij reukverlies na een bovenste luchtweginfectie, de zogenaamde postvirale anosmie, wordt vaak wel een spontaan herstel gezien. Meestal wordt tussen de 3 en 6 maanden eerst een vreemde reuksensatie opgemerkt; de maanden daarna treedt verder herstel op, helaas zelden tot het niveau van een normale reukzin. Behandeling met zinksulfaat of Vitamine A/B/E hebben geen bewezen effect. Het middel alfa-liponzuur heeft mogelijk een gunstig effect op het herstel van postvirale anosmie; verder onderzoek moet dit nog uitwijzen. Bij reukverlies na een schedeltrauma is het reukverlies over het algemeen permanent en is er ook geen behandeling mogelijk.

Geen behandeling mogelijk
Indien er geen behandelingsmogelijkheden bestaan, is het belangrijk het reukverlies als handicap te accepteren en hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Aangezien reukverlies een groot effect heeft op de smaakbeleving is het van belang het voedingspatroon hieraan aan te passen. Door het reukverlies ontbreekt het aroma van voedsel; de smaakperceptie van zoet, zuur, zout en bitter is bij reukverlies intact. Ook functioneert de somatosensorische perceptie in de neus van prikkelende stoffen normaal.

De volgende adviezen kunnen helpen:

  • Door pittiger, kruidig eten met meer aandacht voor zoet, zuur, zout en bitter kan het eten aantrekkelijker worden gemaakt.
  • De smaak en het gevoel in de mond worden extra belangrijk. Gebakken en gefrituurde gerechten van goede temperatuur smaken beter dan gekookte groenten en stamppot.
  • Bitter lemon is een frisdrank die over het algemeen gewaardeerd wordt door mensen met reukverlies.
  • Wel moet worden opgepast voor overmatig gebruik van zout en suikers.

Voor de veiligheid is het aan te bevelen rook- en gasmelders in huis te installeren.

 

Waar bent u naar op zoek?