Schildklieroperatie

U heeft een aantal onderzoeken ondergaan waaruit is gebleken dat u een goed- of kwaadaardig gezwel in uw schildklier heeft, of een andere aandoening van de schildklier. De arts heeft in overleg met u besloten om u hieraan te opereren.

Voor de behandeling
De volgende informatie is belangrijk als voorbereiding op de operatie:

  • een schildklieroperatie vindt plaats onder algehele verdoving (algehele anesthesie). Nadat u met uw behandelend arts heeft besproken dat u geopereerd moet worden, brengt u een bezoek aan de POS (Pre Operatieve Screening). Dit is een polikliniek waar de anesthesioloog met bespreekt u op welke manier u tijdens de ingreep wordt verdoofd en geeft u tijdens deze afspraak informatie over de voorbereidingen rond de ingreep.

Daarnaast krijgt u van een (gespecialiseerd) verpleegkundige aanvullende informatie over de operatie en de gang van zaken in ons ziekenhuis. Ook wordt uw voedingstoestand samen met u doorgenomen:

  • wij adviseren u om vanaf 24.00 uur niet meer te roken;
  • neem uw medicijnen in de orginele verpakking mee naar ons ziekenhuis;
  • haarspelden en sieraden als ringen, oorbellen en piercings kunt u het best af- of uitdoen en thuis laten; contactlenzen en een eventueel kunstgebit moet u uitdoen;
  • Verwijder nagellak en gebruik geen make-up. De kleur van uw huid geeft de anesthesioloog tijdens de operatie belangrijke informatie over uw lichamelijke toestand.

Tijdens de behandeling
Tijdens de operatie wordt uw schildklier deels of geheel verwijderd en soms ook enkele lymfeklieren in uw hals. Alles wordt opgestuurd voor onderzoek. Na 7 tot 10 werkdagen is de uitslag van dit onderzoek bekend. De chirurg bespreekt deze uitslag met u en uw naaste(n). Klik hier voor meer informatie over deze behandeling.

Na de behandeling
Na de operatie verblijft u een tijd op de uitslaapkamer, waar regelmatig uw hartslag, bloeddruk en wond gecontroleerd worden. U blijft hier tot uw situatie stabiel is. Daarna wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling.

Complicaties
Zoals bij iedere operatie, kunnen ook bij de schildklieroperatie complicaties optreden.Gelukkig komen deze niet vaak voor en kunnen ze meestal verholpen of behandeld worden.Mogelijke complicaties zijn:

  • trombose (bloedstolselvorming);
  • longproblemen (longontsteking);
  • nabloeding. Dit kan betekenen dat u opnieuw geopereerd moet worden om de bloeding te stelpen;
  • wondinfectie.

Download voor meer informatie de folder in het menu aande rechterkant van deze pagina.

Waar bent u naar op zoek?