Elke donderdagochtend kun je ze spotten in ons ziekenhuis: de CliniClowns! Clowns Roos en Ot doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de zieke kinderen die op onze Kind- en Tienerafdeling liggen weer even kind kunnen zijn. “Kinderen zich even niet ziek laten voelen, maakt écht het verschil.”

Kinderen stellen zich open
“Er zijn veel verhalen die je bijblijven”, vertelt clown Roos (Mareen). “Een mooi voorbeeld is het jongetje dat erg op zichzelf en gesloten was. Het was voor de verpleging moeilijk om contact met hem te krijgen. Toen we binnen kwamen en begonnen met acteren, bleef hij op een afstandje staan kijken. Dat hij aan het eind stond te dansen en zichzelf compleet openstelde, dat had niemand verwacht. En dat is waar je het voor doet.”

CliniClowns in VKC MST
Clown Ot (Thara) en Clown Roos (Mareen)

Dankbaar
Dat zijn de mooie momenten, beaamt clown Ot (Thara). “Dat je gewoon ziet dat het positieve gevoel doorgaat en niet alleen blijft bij dat spel moment, is erg bijzonder. Je ziet de verandering ter plekke in het kind. Het is zulk dankbaar werk, dat je iets positiefs mag en kan betekenen voor een ander.”

Elke dag is uniek
Elke vorm van interactie is pure improvisatie, vertellen ze.  “Je voelt aan wat past bij een kind en waar hij of zij op dat moment op aanslaat. Soms doen de ouders ook spontaan mee. Dit maakt elke dag weer anders en uniek.”

Sfeer in het ziekenhuis
Maaike Labee – Wamelink, medisch pedagogisch zorgverlener in het Vrouw Kind Centrum in MST, vindt het een feestje om de CliniClowns wekelijks te ontvangen.” Als professional is het super om te zien hoe de clowns anticiperen op ieder kind. Dat leidt regelmatig tot hilarische of ontspannen muzikale momenten. Het gezellige is dat je de CliniClowns al van een afstandje hoort met hun mooie muziek. Dit creëert sfeer op de hele afdeling.”

Draag jij bij?
Een CliniClown word je trouwens niet zomaar, hier gaat een opleiding aan vooraf. Alle CliniClowns zijn professionele acteurs die zich hebben gespecialiseerd in ‘Health Care Clowning’. Wil jij hier aan bijdragen? In ons bezoekersrestaurant Kepers in MST Enschede staat een grote fles. Hier kan jij je plastic flesjes met statiegeld doneren, alles komt ten goede aan de CliniClowns.

Waar bent u naar op zoek?