Een scheve vergroeiing van de grote teen wordt een Hallux Valgus genoemd. Er ontstaat een knobbel aan de binnenzijde van de voet aan de basis van de grote teen. Deze zwelling wordt een bunion genoemd.

Als u een hallux valgus heeft, wat kunt u hier dan aan doen?

We vragen het C.P. Van Lingen, orthopedisch chirurg van MST Enschede, gespecialiseerd in voetafwijkingen.

“Vaak hebben mensen met een hallux valgus helemaal geen klachten. Als er sprake is van pijn bij een hallux valgus, komt dat meestal door pijn ter plaatse van de bunion. Die pijnklachten ontstaan vaak door druk in de schoen. Als de grote teen erg scheef staat kan deze ook de ernaast liggende teen verdrukken. Hierdoor kan ook een afwijkende stand van de 2e teen ontstaan.

Behandeling van een hallux valgus

Bij een hallux valgus wordt altijd eerst geprobeerd de klachten te verhelpen zonder een operatie. Hierbij gaat het vooral om het voorkomen van druk in de schoenen. Schoenen van zacht leer zijn comfortabel en kunnen ook opgerekt worden op de plek van de pijn. Het dragen van hoge hakken en schoenen met een smalle voorkant maken de klachten vaak erger.

Als er een onderliggende oorzaak is zoals platvoeten of eelt onder de bal van de voet, dan kunnen de klachten vaak met een steunzool worden verholpen. Hiervoor kan eventueel een podoloog worden geraadpleegd.

Mocht dit allemaal niet helpen, dan kunt u door de huisarts worden verwezen naar de orthopedisch chirurg voor het bespreken van een operatie.


Er zijn verschillende technieken mogelijk voor de behandeling

C.P. Van Lingen

Operatieve behandeling van een hallux valgus

Bij een hallux valgus kan besloten worden tot een operatie waarbij de standsafwijking van de grote teen wordt weggenomen. Hiervoor zijn verschillende technieken mogelijk afhankelijk van de ernst van de scheefstand. De orthopedisch chirurg zal bepalen welk type operatie voor u het beste is. Meestal is de operatie een combinatie van het doorzagen en in een rechte stand vastzetten van de botdelen en het herstellen van het kapsel rondom het teengewricht.

Meer informatie

Lees hier meer over de aandoening hallux valgus of neem contact op met poli orthopedie van MST.

Waar bent u naar op zoek?