Hallux Valgus, wat is dat?

Bij hallux valgus staat de grote teen scheef, richting de andere tenen. Op de afbeelding ziet u dat daardoor aan de zijkant van de voet een knobbel ontstaat. Deze knobbel heet ook wel ‘knok’ of ‘bunion’. De huid die eroverheen zit, kan rood en gevoelig worden. Het dragen van schoenen en soms ook het lopen zonder schoenen is pijnlijk. Bij ernstige hallux valgus kan de voet gevoelig zijn in rust.
De grote teen buigt bij hallux valgus naar de tweede teen toe en kan er zelfs onder of boven komen te staan. Door eeltvorming kan de huid onder uw voet dikker en gevoeliger worden. De druk van de grote teen kan de tweede teen van zijn plaats duwen. Soms kan hij de derde teen zelfs overlappen. Bij zo’n ernstige vergroeiing ziet de voet er misvormd uit. Lopen kan dan ook moeilijker worden, net zoals het dragen van schoenen.

Oorzaken van Hallux Valgus

Deze factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan:

  • Aanleg;
  • Reumatische aandoeningen, artrose of ontstekingen in de gewrichtjes tussen de middenvoetsbeentjes en/of teenkootjes;
  • Te veel of te weinig bewegelijkheid in het gewricht tussen de grote teen en de middenvoet;
  • Of hallux valgus ook kan ontstaan door het dragen van te krappe schoenen is niet zeker.

Klachten en symptomen

De voet kan pijnlijk zijn ter plaatse van de zwelling aan de basis van de grote teen en de andere tenen kunnen door verdrukking pijnklachten geven. Als uw voet pijnlijk is, loopt u misschien net even anders dan normaal. Daardoor kunt u ook andere lichamelijke klachten krijgen.

Diagnose en onderzoek

Een röntgenfoto is voor het vaststellen van hallux valgus niet altijd nodig. De eerste behandeling van hallux valgus is meestal conservatief (zonder operatie). Als dat onvoldoende resultaat geeft, overlegt uw huisarts met u over een verwijzing naar de orthopedisch chirurg en over de voor- en nadelen van een eventuele operatie. Volgt een verwijzing, dan heeft de orthopedisch chirurg over het algemeen röntgenfoto’s nodig om te beoordelen of een operatie noodzakelijk is. Daarbij staat u op uw voet, zodat de foto goed laat zien wat de positie van de botten in uw voet is bij belasting.

Behandeling van Hallux valgus

Niet-operatieve behandelingen van hallux valgus

Hallux valgus is in veel gevallen goed te behandelen zonder operatie. De basis van elke behandeling is een goed schoenadvies. Tevens kunnen steunzolen en pijnstillers klachten doen verminderen. Hier leest u meer informatie over de conservatieve behandeling van Hallux valgus.

Operatieve behandeling van hallux valgus

Uw huisarts verwijst u naar de orthopedisch chirurg als:

  • De behandeling zonder operatie niet voldoende resultaat geeft;
  • U ook klachten heeft in het middenvoet/teengewricht naast uw grote teen;
  • U andere lichamelijke klachten heeft ontwikkeld doordat u anders bent gaan bewegen;
  • Er een vermoeden is van artrose in de grote teen met hallux valgus.

Lees hier meer over de operatieve behandeling van Hallux valgus.

Waar bent u naar op zoek?