Endometriose, een aandoening waar één op de tien vrouwen mee te maken heeft. De ziekte heeft een grote impact op hun levens, maar de diagnose wordt vaak pas laat gesteld. In maart, de endometriose awareness maand, wordt aandacht gevraagd voor het feit dat menstruatiepijn, pijn tijdens het vrijen en pijn tijdens het naar de wc gaan niet normaal is. Gynaecoloog Laurens van Boven vertelt waarom die bewustwording zo belangrijk is.

“Endometriose is, net als overigens een aantal andere ziekten die vooral bij vrouwen voorkomen, ontzettend onderbelicht, terwijl het een hele grote groep vrouwen treft”, vertelt gynaecoloog Laurens van Boven. Hij is gespecialiseerd in endometriose. “De oorzaak is onduidelijk en het is niet-dodelijk, waardoor de aandacht waarschijnlijk minder is.”

Frankrijk neemt voortouw met plan tegen endometriose

Van Boven is blij dat er in Frankrijk een nationaal actieplan tegen endometriose opgesteld is. “De landelijke erkenning daar doet recht aan de grootte en de impact van de ziekte. Ik denk dat het een goede kans biedt om meer onderzoek te doen en meer vrouwen te kunnen helpen.”

Vrouwen met menstruatieklachten krijgen vaak te horen: ‘Het hoort erbij’

Diagnose endometriose stellen duurt lang

Gemiddeld duurt het zo’n acht jaar voordat de diagnose gesteld wordt. “Dat het zo lang duurt, komt onder andere omdat slechts bij een klein percentage de ziekte met behulp van een echo, mri of lichamelijk onderzoek van de buitenkant te zien is. Er bestaat geen labonderzoek om de ziekte op te sporen. In alle andere gevallen vind je de ziekte slechts bij operatie. Daarnaast is er veel onbekend rondom de ziekte: de specifieke symptomen zoals pijn bij de menstruatie zijn bekend, maar bij andere veelvoorkomende symptomen zoals darmklachten en moeheid wordt er vaak niet aan endometriose gedacht. Ten slotte krijgen ook nu nog vrouwen vaak te horen dat het er bij hoort als ze zich melden met menstruatieklachten.”

Tijdig endometriose behandelen voorkomt erger

Andere symptomen bij endometriose zijn (chronische) buik- en bekkenpijn, blaasklachten, pijn bij seks en verminderde vruchtbaarheid. “Hoewel niet iedereen hier evenveel last van heeft en de ziekte zich op heel verschillende manieren uit, kan op tijd behandelen een langdurig traject met veel klachten, schade en problemen met bijvoorbeeld vruchtbaarheid voorkomen of verminderen”, aldus Van Boven.

Endometriose Expertisecentrum Twente

In Medisch Spectrum Twente (MST) bestaat het Endometriose Expertisecentrum Twente, onderdeel van het Vrouw Kind Centrum. Hier worden alle vormen van endometriose behandeld, door een multidisciplinair team dat onder andere bestaat uit twee gynaecologen (Marieke Verberg en Laurens van Boven), een chirurg, radioloog, uroloog en een mdl-arts. Van Boven: “Verder is er een nauwe samenwerking met de Fertiliteitskliniek Twente in Hengelo en met het pijnteam in Hengelo. De geboden zorg betreft poliklinische zorg met alle vormen van hormonale behandeling, pijnbestrijding, voedingstherapie, fysiotherapie, psychologische en seksuologische ondersteuning en pijnrevalidatie en daarnaast alle vormen van operatieve zorg indien nodig.”  Lees hier meer over het Endometriose Expertisecentrum.

Waar bent u naar op zoek?