Hartfalen Awareness week

De week van 6 mei staat in het teken van de Europese Hartfalen Awareness Week plaats. Tijdens deze speciale week stond er dagelijks een hartfalenstand in de hal, samen met de foodtruck van MST, om bezoekers informatie te geven over hartfalen.

Extra aandacht voor hartfalen

Onze verpleegkundig specialist Harm van Orden legt uit waarom MST hieraan meedoet en wat het belang is van bewustwording omtrent hartfalen.

Voorlichting over voeding

Wij staan deze week stil bij hartfalen, want het is ‘Hartfalen Awareness Week’. Patiënten met hartfalen houden vaak vocht vast en moeten daarom onder andere goed letten op de hoeveelheid zout in hun voeding. Maar gelukkig kun je ook heel lekker eten zonder zout!

De koks van MST geven regelmatig workshops aan patiënten en hun familie waarbij ze laten zien en proeven dat eten zonder zout helemaal niet smakeloos en saai hoeft te zijn.

Wil je meer weten? Kom deze hele week nog langs in MST. Tussen 12.00 en 14.00 uur staan de koks met hun foodtruck en lekkere hapjes voor je klaar.

Wist je dat…

  1. Bij hartfalen pompt het hart onvoldoende bloed rond waardoor vermoeidheid, kortademigheid en vasthouden van vocht kunnen ontstaan
  2. Naar schatting leven er ruim 230.000 mensen met hartfalen in Nederland. Hiervan is 88% 65 jaar of ouder.
  3. Het is voor mensen met hartfalen belangrijk om lichaamsbeweging te hebben. Het is ook belangrijk om niet te overdrijven. Met de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging kan de conditie worden verbeterd.
  4. Door het veranderen van leefstijl kunnen klachten worden verlicht en neemt de levensverwachting toe
  5. Er zijn effectieve behandelingen voor hartfalen beschikbaar waarmee de klachten kunnen worden verlicht en de mate van hartfalen kan worden beperkt

Smakelijk eten zonder zout

Patiënten met hartfalen houden vaak vocht vast en moeten daarom goed letten op de hoeveelheid zout in hun voeding. Maar gelukkig kun je ook heel lekker eten zonder zout!

Onze koks hebben meerdere videos gemaakt waarin ze, speciaal voor jullie, laten zien dat je lekker kunt koken, zonder dat er veel zout aan te pas hoeft te komen. Daarnaast hebben de koks van MST ook een koekboekje gemaakt. Deze kun je gratis downloaden.

Bekijk de tips om smakelijk te koken zonder zout

Terugblik op de Hartfalen week

Initiatief van de Heart Failaure Association

De Hartfalen Awareness Week is een initiatief van de Heart Failaure Association van de ESC en wordt jaarlijks in de maand mei op Europees niveau georganiseerd. Het doel is bewustzijn van hartfalen te vergroten zodat symptomen van hartfalen vroegtijdig worden herkend. Dit draagt bij aan het stellen van een juiste diagnose en het starten van een optimale behandeling.

Waar bent u naar op zoek?