Om kwetsbare baby’s op de afdeling neonatologie in het Vrouw Kind Centrum in ons ziekenhuis zoveel mogelijk prikkelarm te kunnen verzorgen en behandelen, hebben wij hulp gevraagd bij de aanschaf van nieuwe couveusedoeken. Deze ‘covers’ schermen deze kinderen, die extra gevoelig zijn voor prikkels, af tegen licht en geluid. Dankzij alle mooie donaties hebben wij begin 2023 tien nieuwe covers aan kunnen schaffen. Bedankt!

Pasgeboren baby’s die op de afdeling neonatologie in ons ziekenhuis liggen, worden met veel prikkels geconfronteerd. Omdat de medische zorg voorop staat, hebben deze kindjes bijvoorbeeld te maken met onderzoeken, echo’s, infusen die moeten worden aangelegd en bloed dat moet worden geprikt. Baby’s op de neonatologie zijn heel gevoelig voor deze prikkels. Het is voor hen geen ideale omgeving om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. We weten inmiddels veel beter wat de kinderen op onze afdeling voelen en ervaren, waar ze last van hebben en wat ze fijn vinden.

Waarom deze doeken?

Met de doeken kunnen we de couveuses afdekken, om zo geluid en licht te dempen. De doeken hebben flappen die op gezette tijden, los van elkaar en afhankelijk van de ontwikkeling van het kind en de benodigde verzorging, open en dicht gaan. Samen met andere materialen die we gebruiken, zoals zachte rollen en nestjes, wordt eigenlijk de baarmoeder nagebootst.

Minder licht

Vroeger lagen kinderen in het volle licht, maar nu juist veel meer in het donker. Van lichtreductie is namelijk wetenschappelijk bewezen dat het een positieve invloed heeft op de behoefte aan ademhalingsondersteuning, de motorische ontwikkeling, gewichtstoename en opnameduur. De couveusedoeken zorgen ervoor dat er minder licht bij het kindje komt.

Foto: Anouk Fotografie

“De hersenontwikkeling van de kleine baby’s op onze afdeling is nog niet klaar. We proberen daarom zoveel mogelijk rekening te houden met het ritme en de ontwikkeling van deze baby’s. De couveusedoeken die we nu hebben zijn verouderd. We willen heel graag nieuwe doeken aanschaffen, want ze zijn ontzettend belangrijk om deze kinderen de best mogelijke start te geven”

Paula en Carmen, neonatologieverpleegkundigen in MST

Waar bent u naar op zoek?