Dit voorjaar scheurde de aorta van Henk Aalbers (68) waardoor hij een grote bloeding kreeg. Het was erop of eronder. “Als ik twee minuten later in het ziekenhuis was geweest, had ik het niet overleefd.”

Henk was altijd veel in beweging. Hij fietste graag. “Buiten, maar ook binnen. Binnen gebruikte ik op de fiets een apparaatje dat verbonden was met de computer. Op een gegeven moment was er een probleem met het programma. Terwijl ik bezig was om dat te repareren, kreeg ik ineens veel pijn in mijn buik. Het was zo erg dat ik niet meer kon lopen. Ik kroop naar het bed, waar de telefoon staat. Met een kleerhanger heb ik de telefoon naar me toe getrokken, zodat ik mijn vrouw kon bellen.”

Naar het ziekenhuis

Henks vrouw was er gelukkig snel bij en belde 112. “Toen de ambulancebroeders er waren, zakte ik op de overloop in elkaar. Ik lag op de brancard en was zo grauw, dat mijn vrouw dacht dat ik dood was.” Het bleek dat Henk een verwijding in een ader had; een aneurysma, die plots scheurde. “Tijdens de operatie bleek dat al tachtig procent van het bloed in mijn buikholte zat. De nieren bijvoorbeeld kregen geen bloed meer.”

Elke dag iets verder

Na de operatie waren er veel complicaties. Henk: “De operatie ging goed, maar helaas mocht ik pas na vier weken naar huis. Mijn conditie was slecht en ik liep met een rollator. Het lukte me gelukkig om iedere dag iets verder te lopen. Tijdens een wandeling met onze kleindochters kon ik voor het eerst zonder rollator lopen: ‘Opa kan al met losse handen lopen’, vertelde een van mijn kleindochters aan haar ouders. Een heel emotioneel moment.”

100% vertrouwen

Henk kijkt tevreden terug op de operatie en de tijd daarna in MST. “Ik denk dat het voor sommige mensen nog beter is dan thuis”, vertelt hij. “Iedereen wist altijd wat er moest gebeuren en ze vertelden me precies wat ik kon verwachten. Ik kan wel zeggen dat ik meer dan 100% vertrouwen heb in dokter Geelkerken, die mij nu twee keer geopereerd heeft.”

Vissen en wandelen

Hoewel Henk met pensioen is, doet hij nog altijd klusjes. Dat doet hij sinds de gescheurde aorta veel minder. “Nu ga ik vaak vissen en we wandelen veel met onze golden retriever pup. Hoewel dat na de laatste operatie in oktober nu wat slechter gaat. Ik voel na een klein stukje lopen al pijn in mijn bil en heup. Hopelijk neemt die pijn de komende tijd wat af.”

Na operatie jaren vooruit

Henk krijgt namelijk nog een derde operatie, omdat hij op meerdere plekken een aneurysma heeft. Hij krijgt dan een stent. Een stent is een soort klein buisje dat kan helpen bij het openhouden van bloedvaten. “Bang dat de aorta opnieuw scheurt, ben ik niet. Ik vertrouw op het oordeel van de artsen dat het veilig is om op de operatie te wachten. Volgens de arts kan ik met de nieuwe stents nog twintig jaar vooruit. Daar ga ik voor!”

Lees meer patiëntverhalen

Waar bent u naar op zoek?