Sinds een paar jaar weet Richard van Bodegom hoe het kwam dat zijn voet soms zoveel pijn deed, dat zelfs het water van de douche niet te verdragen was. In 2016 kreeg hij de diagnose jicht, een zeer pijnlijke aandoening. “Het voelt alsof er zandkorrels tussen je gewrichten zitten.”

Richard bij MST in Oldenzaal

Richard (62) kreeg jarenlang in de maand december last van zijn voet. “Ik weet het eerst aan de vele uren die ik werkte en de eindejaarsdrukte van mijn baan, maar dat veranderde in 2016. Tijdens de skivakantie kreeg ik zo’n last van mijn voet, dat ik niet meer in de skischoen paste. En vervolgens werd mijn hand erg pijnlijk, waardoor ik tijdens mijn verjaardagsetentje niet meer zelf het vlees kon snijden. Nou, toen voelde ik me echt een oude man.”

Kans op jicht

De diagnose jicht kwam niet als een verrassing. “Ik wist al lang dat ik een verhoogd urinezuurgehalte in mijn bloed had, want dat kwam tijdens het jaarlijkse medische onderzoek vanuit mijn werkgever telkens naar voren”, vertelt Richard. “Omdat er met een hoog urinezuurgehalte een kans is op jicht, verwachte ik dat ik dat had, vooral na de pijnlijke momenten op vakantie. Toen besloot ik er bij mijn huisarts op aan te dringen dat ik doorverwezen wilde worden naar een reumatoloog.”

Tabletten verlagen de waarde

In MST is er door reumatoloog Van de Laar bloed afgenomen met een punctie, waarna de diagnose werd gesteld. Er is toen direct een behandeling gestart. “Ik kreeg tabletten waarmee de hoeveelheid urinezuur in het bloed verlaagd wordt (allopurinol). De waarde ging daardoor al snel omlaag. En die blijft constant, want ik slik nog steeds elke ochtend één allopurinol tablet.”

Schurend zand tussen gewrichten

Richard is blij dat de medicatie zo goed helpt. Hij heeft sinds de behandeling bij de reumatoloog geen jichtaanval meer gehad. “Als ik aan anderen uitleg wat jicht is, dan maak ik altijd de vergelijking met zandkorrels. Een jichtaanval voelt namelijk alsof er zand tussen je gewrichten zit. Dat schuurt en dus doet het pijn. Veel pijn. Zelfs douchen is dan erg naar; het lijkt alsof het water snijdt in je voeten.”

Gezond leven

Bij Richard speelt niet alleen zijn medicatie, maar ook zijn leefstijl een grote rol in hoe hij zich nu voelt. “Een jaar voor de diagnose ben ik gestopt met werken en nu heb ik alle tijd om bewust met mijn gezondheid bezig te zijn. Ik zwem elke ochtend, ik mountainbike een aantal keren per week en ik doe nu ook aan electro musculair stimulation (EMS).” EMS is een training waarbij via elektroden elektrische pulsen aan de spieren worden afgegeven, waardoor er spierkracht wordt opgebouwd. “Na 20 minuten EMS ben je net zo vermoeid als na 3 uur intensief sporten.”

Gezondheid monitoren

In een speciaal dashboard kan Richard zijn gezondheid continu zelf in de gaten houden. “Mijn bloedwaarden staan hierin en door vragenlijsten in te vullen, heb ik ook inzicht in mijn psychische en algehele lichamelijke gezondheid. Ik zie gelukkig stijgende lijnen. Precies zoals ik me nu voel. Hoewel jicht een chronische aandoening is, voelt het voor mij alsof ik genezen ben.”

Video

Richard werd door RTV Oost geïnterviewd over wat het voor hem betekent om jicht te hebben. De video is hier te bekijken.

Lees meer patiëntverhalen

"Als je weer bijkomt heb je geen idee hoe lang je weg bent geweest. Er werd me verteld dat ik door het oog van de naald ben gekropen”, vertelt mevrouw Mom.
Stephan Veenstra
Last hebben van buikpijn en binnen een uur op de operatietafel liggen. Stephan Veenstra (53) kan erover meepraten. Met een acute galblaasontsteking werd hij vorig jaar opgenomen in Medisch Spectrum Twente. “Als Enschedeër ben ik trots op dit ziekenhuis.”
Inge Nieuwe Weme
Een hartafwijking kan je leven op de kop zetten. Inge Nieuwe Weme (40) weet er alles van. Na de diagnose heeft ze haar toekomstplannen behoorlijk moeten bijstellen, maar ze moet niets weten van zielig in een hoekje zitten. “Ik heb geen pech, maar geluk; ik ben er nog!”
Emanuel is nog maar 3 jaar oud en heeft acute lymfatische leukemie, een vorm van bloedkanker. Zijn moeder Demi kan niet wachten tot volgend jaar, wanneer Emanuel hopelijk genezen verklaard wordt.
Stoma - ervaring door patiënt
Meneer van Wateren leeft met een stoma: "Ik heb veel contact gehad met stomaverpleegkundige Janine. Ik kan haar altijd bellen als ik vragen heb."
Patiënt bedankt MST'ers
Wij kregen een ingezonden brief binnen die we graag delen. Bijzonder, dit mooie dankwoord aan zoveel collega's!
Gerard Kokhuis
Gerard Kokhuis heeft twee keer een hartklepoperatie ondergaan. Na de operatie wilde hij direct beginnen met de hartrevalidatie. “Hoe sneller, hoe beter.”
1 2 3 6
Waar bent u naar op zoek?