Wat gebeurt er als je op de Spoedeisende Hulp (SEH) wordt binnengebracht? Hoe lang moet je blijven? Welke klachten komen vaak voor? In de maand van Spoedzorg was er extra aandacht voor spoedeisende hulp.

Dit is de Spoedeisende hulp van MST

Een botbreuk, hartinfarct of een overdosis: een arts op de Spoedeisende Hulp van MST moet elk moment van de dag op alles voorbereid zijn. De Spoedeisende Hulp is daarom een unieke afdeling binnen het ziekenhuis. De SEH-artsen, verpleegkundigen en secretaresses werken 24/7 nauw samen om zo snel mogelijk de oorzaak van de klachten te achterhalen of iemand te stabiliseren.

In de whitepaper is in een vogelvlucht te zien wat de Spoedeisende Hulp van MST inhoudt.

[mk_gallery images=”52175″ column=”1″ image_size=”full”]

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Wat weet jij van de traumaheli?

Wist je dat…

  1. In 2018 zijn er tot nu toe ongeveer 90 mensen met de traumahelikopter binnengekomen bij MST.
  2. Aan de zuidzijde van MST Enschede bevindt zich het helikopterplatform.
  3. MST is het 4e traumacentrum van Nederland; er komen elk jaar 7500 patiënten met spoed binnen.
  4. De letsels die het vaakst voorkomen in het traumacentrum, zijn verwondingen door ongevallen, bedrijfsongevallen en letsel bij kinderen door vallen.
  5. In 2018 zijn er meer dan 100 Duitse traumahelikopters geland, te herkennen aan hun opvallende gele kleur (soms rood of oranje).

Medische Publieksacademie ‘Orde in de chaos’

Eind november vond de Medische Publieksacademie Twente plaats met het onderwerp: Orde in de chaos.

Naast een algemene inleiding over de Spoedeisende Hulp van MST namen onze SEH-artsen de bezoekers, aan de hand van 3 veelvoorkomende patiënten, mee in hun dagelijkse werkzaamheden. De aanwezigen hebben enorm genoten van de inspirerende verhalen die onze specialisten vertelden.

Interview met SEH-arts Rein IJmker

Mensen met een schouder uit de kom, komen vaak rechtstreeks naar de Spoedeisende Hulp (SEH). SEH-arts Rein IJmker zet de schouder dan weer recht. En dat klinkt makkelijker dan het is. “Er zijn honderden manieren om de schouder in de kom te krijgen.”

“Als je schouder uit de kom is, doet dat veel pijn. Als reflex spannen je spieren in die regio zich aan. Hoe langer dat duurt, hoe sterker die spieren zich gaan aanspannen. Dan wordt het moeilijker om de schouder weer recht te zetten.”

Een dagje meelopen met… Madelon van der Wal (Spoedeisende Hulp verpleegkundige)

Benieuwd hoe een werkdag van een Spoedeisende Hulp verpleegkundige eruit ziet? Kijk snel mee met verpleegkundige Madelon, die in deze video regiedienst had.

Later als ik groot ben…

later-als-ik-groot-ben

Heleen ten Dam, SEH-verpleegkundige in opleiding, praat met SEH-verpleegkundige Kim ter Horst, die haar werkbegeleider is. Een gesprek over werken op de SEH, patiëntencontact en stressbestendigheid.

Je moet op de SEH flexibel, stressbestendig en leergierig zijn! En het blijft, ook tijdens drukte, belangrijk om altijd je klinische blik te hanteren.

Heleen

Betere kwaliteit van zorg voor oudere patiënt

Op de Spoedeisende Hulp komen vaak ouderen met een heupfractuur binnen. Leonie Vollenbroek – te Rietmole, verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp (SEH), heeft onderzocht hoe de kwaliteit van zorg voor deze patiëntengroep verbeterd kan worden.

Het blijkt dat het inzetten van een screeningsinstrument helpt om kwetsbare ouderen met het grootste risico op functieverlies en cognitieve stoornissen op tijd te herkennen. Verpleegkundigen kunnen dit risico verlagen door een pro-actieve houding te hanteren en hun handelingen aan te passen op de oudere patiënt.

innovatie-in-de-zorg

Interview met SEH-arts Stijn van Ommeren

interview-met-seh-arts-stijn-van-ommeren

Hoe werkt een Spoedeisende Hulp (SEH)? Welke patiënten komen in MST op de SEH? Hoe bepalen artsen de ernst van hun klachten? Waarom moet je soms zo lang wachten? SEH-arts Stijn van Ommeren: “Je moet ad hoc overal mee kunnen omgaan.”

“Alles hier is acuut, geen enkele patiënt komt gepland binnen. Soms zijn mensen door de huisarts doorverwezen en komen ze met hun eigen auto. Soms worden ze met spoed door de ambulance of helikopter binnengebracht. Alles loopt door elkaar: mensen met een gebroken pols, acute buikpijn, een hartinfarct of een overdosis”.

Wat weet jij over vuurwerk?

Wist jij dit al over vuurwerk?

  1. Vorig jaar belandden ruim 400 vuurwerkslachtoffers op de Spoedeisende Hulp; dit is 8% minder dan in 2016.
  2. Tijdens de jaarwisseling zit er tot wel 80% meer fijnstof in de lucht dan normaal.
  3. De top 5 van vuurwerkletsel is respectievelijk één of meerdere brandwonden, beschadigingen aan het oog, letsel aan het hoofd, handletsel en het kwijtraken van vinger(s) of hand.
  4. 4 op de 10 Nederlanders weet niet wat te doen bij vuurwerkongevallen.
  5. Bij brandwonden (door vuurwerk) moet kleding direct uitgedaan worden en moet de wond tien minuten lang met lauw, zacht stromend leidingwater gekoeld worden.

Interview met SEH-arts Sanneke van den Brink

Als tijdelijk ‘het licht even uitgaat’ is de kans groot dat je op de SEH terecht komt. Gemiddeld zien SEH-artsen twee patiënten per dag die onwel zijn geworden. “De oorzaken zijn heel divers”, vertelt SEH-arts Sanneke van den Brink.

“Ze hebben tijdelijk hun bewustzijn verloren. Medisch gezien hebben we het over een syncope. Een syncope kan nog vaak onschuldig zijn; andere wegrakingen wijzen vaak op een onderliggend probleem met ernstige gevolgen.”

De Spoedeisende Hulp van MST

De afdeling Spoedeisende Hulp van Medisch Spectrum Twente wordt door 80 à 90 patiënten per dag bezocht. Er komen patiënten binnen met verschillende aandoeningen. Dit varieert van iemand met een kleine wond tot een ernstig zieke patiënt. Een deel van deze patiënten wordt met de ambulance bij ons binnengebracht. De afdeling Spoedeisende Hulp is 24 uur per dag geopend.

Waar bent u naar op zoek?