Vorig jaar merkte ik bloed in mijn ontlasting op. Ik besloot een paar maanden wat lichter te eten en meer te bewegen, maar het bloed bleef. Na een darmonderzoek werd binnen 10 minuten duidelijk wat er aan de hand was: een tumor in de endeldarm (GIST), gelukkig zonder uitzaaiingen.

Positief

Al vrij snel accepteerde ik die diagnose. Je kunt niet anders. Voor mij was het belangrijk om positief te blijven. Kanker staat niet gelijk aan dood en ik kon geopereerd worden.

Vast aanspreekpunt

Ik kreeg direct een casemanager toegewezen, een vast aanspreekpunt dat me in het gehele proces begeleidde. Dat vond ik heel prettig. Het voelde alsof het hele team me als engelen beschermde. Iedereen leefde met me mee en ik werd goed verzorgd in het ziekenhuis.

Lange operatie

De operatie waarin de tumor werd verwijderd, duurde bijna 5 uur. Toen kreeg ik ook een stoma. Dat gebeurt vaak bij een tumor in de endeldarm, omdat de spieren dan beschadigd kunnen raken. Na de operatie was ik dorstig en kreeg ik direct twee ijsjes.

Praten met Janine

Naast mijn casemanager heb ik veel contact gehad met stomaverpleegkundige Janine. Voordat de operatie plaatsvond, heb ik haar een aantal malen gezien. Ze gaf me toen goede uitleg over wat een stoma inhoudt. Dat was nodig, want in mijn omgeving was er veel onwetendheid over. Niemand wist eigenlijk wat een stoma was.

Angst

Toen ik na een paar dagen na de operatie weer hersteld en thuis was, voelde ik me een beetje angstig. Ik vond het lastig om het plekje van de stoma te zien en aan te raken. Mijn vrouw hielp me, maar toen zij ook geopereerd werd, moest ik het zelf wel leren. Gelukkig kreeg ik een goede begeleiding van de thuiszorgorganisatie.

Advies

Ook Janine had me al goede adviezen gegeven, waar ik veel aan had. Ik ben bijvoorbeeld gaan zwemmen met een groep mensen die allemaal een stoma hebben. Heel fijn, want we weten van elkaar wat we doormaken. En ik heb mijn eetpatroon aangepast, ook al was dat soms lastig. Het is handig dat ik Janine altijd kan bellen als ik vragen heb. En elke twee à drie maanden kom ik langs voor controle. Zij kijkt dan hoe alles gaat.

Gewenning

In het begin was ik heel bang dat het stomamateriaal los zou laten. Ik moest er echt aan wennen dat het nu onderdeel van me is. Mijn vrouw zei iets moois: “Je moet het zien als de binnenkant van je buik.” Dat maakte het echt gemakkelijker voor mij. Soms voel ik nog wel wat pijn, maar het wordt langzaam gewoner. Nu kan ik mijn stoma ook binnen tien minuten vervangen.

Ga langs de stomaverpleegkundige

Aan anderen die binnenkort een stoma krijgen zou ik willen adviseren om langs de stomaverpleegkundige te gaan. Dan weet je goed wat je kunt verwachten. En ook al brengt het soms moeilijke momenten met zich mee, leven met een stoma is goed te doen.

Dhr van Wateren (50)

Lees meer patiëntverhalen

Meneer S. loopt al een week rond met veertig graden koorts. Zelf heeft hij niet het idee dat hij corona heeft, maar uiteindelijk wordt hij op 21 maart toch met de ambulance opgehaald
Richard van Bodegom
Sinds een paar jaar weet Richard van Bodegom hoe het kwam dat zijn voet soms zoveel pijn deed, dat zelfs het water van de douche niet te verdragen was. In 2016 kreeg hij de diagnose jicht, een zeer pijnlijke aandoening. “Het voelt alsof er zandkorrels tussen je gewrichten zitten.”
Waar bent u naar op zoek?