Nieuwe meetmethode slaapapneu voorkomt onnodig doorverwijzen

Dankzij Timon Fabius, technisch geneeskundige bij MST, kan slaapapneu sinds kort met behulp van een simpele meting van het zuurstofgehalte in het bloed tijdens de slaap worden uitgesloten.
Deze methode (die bestaat uit een plakker op de vinger en een polshorloge) wordt inmiddels door meerdere huisartsen in de regio Twente toegepast. En voorkomt dat een op de vijf patiënten onnodig doorverwezen wordt naar een slaapcentrum.

Bij slaapapneu stopt de ademhaling meerdere keren tijdens de slaap, meestal doordat de bovenste luchtweg tijdelijk dicht valt. Het lichaam zal uiteindelijk zelfstandig de ademstop beëindigen maar bij iedere ademstop kan er een daling van het zuurstofgehalte in het bloed en een wekreactie optreden. Patiënten met slaapapneu zijn dan ook vaak vermoeid, hebben een kort lontje, maar ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Uit de onderzoeken bleek dat bij een normaal aantal zuurstofdalingen tijdens de slaap (minder dan 5 per uur) slaapapneu veilig uitgesloten kan worden.

Slaapcentrum

In een slaapcentrum wordt indien nodig een uitgebreide test uitgevoerd waarbij tijdens de slaap onder andere de ademhaling, het zuurstofgehalte van het bloed, snurkgeluid en beweging van de borstkas en buik worden gemeten.

Bekijk meer informatie over het slaapcentrum

Waar bent u naar op zoek?