Zo’n 170 medewerkers werken sinds kort in de nieuwe apotheek, op 8 juni was de officiële opening. Apotheker Kris Movig: “We zijn ontzettend trots op de prachtige apotheek die is gebouwd volgens de nieuwste technologieën.”
‘Bouw en creëer één van de mooiste ziekenhuisapotheken van Nederland’. “Die opdracht is meer dan geslaagd”, vertelt Kris Movig. Als medisch manager is hij nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de nieuwe apotheek. “In onze drie clean rooms bijvoorbeeld, waar medicatie wordt bereid in een ultra-schone omgeving, zijn de modernste technologieën voor de luchtbehandeling verwerkt. Deze en andere bereidingsruimtes zijn als herkenbaar binnengebied ontworpen met erom heen kantoren, en apotheekruimtes waar onder gecontroleerde omstandigheden met geneesmiddelen wordt gewerkt.”
Luchtbehandeling essentieel
“Voor een apotheek waar onder beschermde omstandigheden wordt geproduceerd is de luchtbehandeling erg belangrijk”, vervolgt Kris. “Er worden hoge eisen aan de bereidingsruimtes gesteld. De luchtbehandelingsinstallatie is dubbel (redundant) uitgevoerd zodat bij uitval of onderhoud het kritische bereidingsproces door kan gaan. Ook is er bouwkundig al rekening gehouden met het plaatsen van een bereidingsrobot zodat deze mogelijk in de toekomst op een vrij eenvoudige en veilige manier kan worden geplaatst. “
Lichte werkplek
Naast elementen als efficiëntie, hygiëne en veiligheid, is er in het ontwerp ook rekening gehouden met beleving en transparantie. Kris: “Er is gewerkt met veel glas zodat daglicht naar binnen valt. Dat zorgt voor een prettige uitstraling en werkomgeving. Collega’s vinden het fijn werken.”
Energiebesparing en hergebruik
De apotheek is gebouwd met aandacht voor duurzaamheid. “Samen met onderzoeksorganisatie TNO is onderzocht of de ventilatiehoeveelheid tijdens de avond/nachtperiode vergaand en verantwoord kan worden gereduceerd. Een voorzichtige conclusie is dat dit verantwoord zou moeten kunnen zonder de luchtkwaliteit te verlagen. Dat levert in potentie een flinke energiebesparing op. Ook zijn materialen waar het kon hergebruikt, bijvoorbeeld de deuren van de oude OK, en brandt het licht alleen daar waar mensen zijn.”
Landelijk onderzoek
TNO heeft in de experimenten ook gekeken naar de effectiviteit van het luchtbehandelingssysteem. Het experiment is onderdeel van het landelijke onderzoeksprogramma P3Venti. Hierin wordt onder andere kennis opgebouwd over hoe virussen zich door de lucht verspreiden. Meer daarover is te lezen op deze en deze pagina.