Open

RE-SAMPLE studie: Onderzoek naar voorspellers van achteruitgang en opvlammingen bij COPD patiënten die ook andere chronische ziekten hebben

COPD gaat gepaard met verschijnselen die de kwaliteit van leven ernstig kunnen verminderen. Daarnaast hebben patiënten met COPD regelmatig last van verergering van klachten van de ziekte (exacerbaties of opvlammingen). In het geval van een opvlamming moet er een aanvullende behandeling worden gestart met medicatie en bij een ernstige opvlamming kan een ziekenhuisopname nodig zijn. Deze opvlammingen zorgen voor een grote ziektelast, mogelijk blijvende schade en hoge zorgkosten. Veel mensen met COPD hebben naast COPD ook andere ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes, angst en/of depressie. Het doel van deze studie is om te onderzoeken wat de mogelijke voorspellers zijn van achteruitgang van ziekte en verergering van COPD klachten bij patiënten met COPD en (een hoger risico op) één of meer andere chronische ziektes. Deze voorspellers kunnen gebuikt worden om een meer op maat gemaakte behandeling te kunnen bieden. Hierdoor kunnen opvlammingen sneller behandeld worden en kan de mogelijke schade beperkt worden.

Onderzoeksopzet

Voor nu start deel 1 van het onderzoek. Hierbij worden patiënten die geschikt zijn om deel te nemen aan het onderzoek gevraagd om gedurende maximaal 38 maanden gegevens over de ziekte in hun eigen omgeving te registreren. Dat zijn bijvoorbeeld gegevens over klachten en kwaliteit van leven. Ook worden een aantal gegevens automatisch ingevuld (fysieke activiteit, hartslag, slaapritme), doordat patiënten gevraagd wordt om een smartwatch te dragen. Daarnaast worden ieder half jaar een aantal metingen in het ziekenhuis uitgevoerd: longfunctietest, looptest, vragenlijsten, bloedprikken. Op deze manier kunnen we in kaart brengen wat mogelijke voorspellers zijn van achteruitgang en opvlammingen van ziekte. Later zal deel 2 van het onderzoek starten waarin patiënten een digitaal programma met persoonlijk behandelplan aangeboden zullen krijgen.

Doelgroep (onderzoekspopulatie)

COPD patiënten met minstens 1 van volgende andere aandoeningen: chronisch hartfalen, ischemische hartziekte, diabetes, angst en/of depressie.

Verwachte aantal deelnemers

263 bij het MST en in totaal 710 patiënten

Looptijd studie

2021-2024

Deelnemende centra

  • Medisch Spectrum Twente, Nederland
  • Gemelli ziekenhuis, Italië
  • Tartu ziekenhuis, Estland

(Hoofd) onderzoeker(s) MST

Hoofdonderzoeker: Dr. W. van Beurden (longarts)

Onderzoekers:

  • Dumiana Chamaon (promovenda)
  • Marjolein Brusse-Keizer (epidemioloog)
  • Anke Lenferink (epidemioloog)
  • Dr. Job van der Palen (epidemioloog)

Meer informatie en contact

Aanmelden voor deze studie

Indien u geïnteresseerd bent om mee te doen aan deze studie, neem dan contact op met Onderzoeksbureau.Longgeneeskunde@mst.nl

Waar bent u naar op zoek?