Leefstijlportaal

Wil jij gezonder leven? Kom langs in ons Leefstijlportaal!

Binnen (en buiten) de zorg komt er steeds meer aandacht voor leefstijl. Uit onderzoekt blijkt dat 70 tot 90% van de huidige welvaartsziekten en chronische aandoeningen direct of indirect gevolg is van de leefstijl van mensen. Voorbeelden hiervan zijn diabetes, obesitas, COPD, perifeer vaatlijden, metabool syndroom (hoge bloeddruk, buikomvang, verhoogd cholesterol, verstoring bloedsuikerspiegel) en orthopedische aandoeningen. Een groot deel van deze aandoeningen kunnen we voorkomen als we andere leefstijlkeuzes maken.

Het maken van gezondere keuzes is niet altijd even makkelijk – waar moet je beginnen en hoe kun je dit aanpakken? Om je hiermee te helpen heeft MST het Leefstijlportaal opgezet. Een centrale plek waar patiënten, bezoekers en medewerkers van MST terecht kunnen voor leefstijlgerelateerde klachten of vragen.

“Een groot deel van de ziektelast kan voorkomen worden door het maken van andere leefstijlkeuzes”
Beau Konijn – leefstijlcoach

Het Leefstijlportaal is in samenwerking met Sportaal Enschede opgezet. Sportaal zet zich in voor het stimuleren van sporten en bewegen op een laagdrempelige manier. Het doel van het Leefstijlportaal is op een laagdrempelige manier mensen ondersteunen om een eerste stap te zetten naar een gezonder leven.

Wie werken er bij het Leefstijlportaal?

Bij het Leefstijlportaal werken leefstijlcoaches van MST en beweegmakelaars van Sportaal Enschede.

Wat kun je verwachten van het Leefstijlportaal?

Samen met de leefstijlcoach of beweegmakelaar neem jij jouw gezondheid onder de loep. Dit doen wij aan de hand van een intakegesprek op basis van Positieve Gezondheid.

In dit gesprek wordt de focus van ziekte en belemmeringen verschoven naar gezondheid en gedrag en mogelijkheden om zelf met je gezondheid aan de slag te gaan. Samen kijken we onder andere naar kwaliteit van leven, dagelijks functioneren, meedoen en zingeving.

Samen bespreken we waarop jij meer invloed kunt uitoefenen voor het verbeteren van jouw gezondheid. Ook bespreken we wat jij nodig hebt om deze verandering aan te brengen. Dit hoeft niet altijd alleen. Wanneer nodig verwijzen wij je naar onder andere de huisarts, praktijkondersteuner, diëtiste, leefstijlcoach, gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), buurtsportcoach, stoppen met roken begeleiding, gemeente of schuldhulpverlening.

Je mag ook binnenlopen met een korte vraag of advies omtrent leefstijl.

Zijn er kosten aan verbonden?

Nee, er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Openingstijden

Het Leefstijlportaal is elke werkdag geopend. Inlooptijden zijn elke ochtend van 08:30-12:30 uur. In de middagen zijn we alleen op afspraak bereikbaar.

Het Leefstijlportaal bevindt zich in de centrale hal, tegenover de ingang van de DAY winkel.

Ben je een patiënt, medewerker of bezoeker?

In de ochtenden kun je zo binnenlopen (als de deur openstaat). Wil je liever een afspraak maken? Scan dan de QR-code of klik op deze link.

  • Open de camera app op je telefoon.
  • Richt de camera op de QR-Code op het scherm.
  • Breng de QR-code volledig in beeld op het scherm.
  • Klik op de melding die verschijnt om de website te openen.
  • Scroll naar beneden, vul de gevraagde gegevens in en druk op Verzenden.

Ben je een zorgprofessional en wil je iemand doorverwijzen?

Je kunt, met toestemming, een patiënt aanmelden via het emailadres: leefstijlportaal@mst.nl.
Vermeld naam, mailadres en telefoonnummer.

Wil jij gezonder leven, maar weet je niet hoe? Wacht niet langer en neem contact met ons op!

Waar bent u naar op zoek?