Bezoekers

Bezoekers

Hand- en hoesthygiëne
Hand- en hoesthygiëne zijn simpele maatregelen die van grote invloed kunnen zijn om infecties te voorkomen.
Ook u als bezoeker kunt dus meewerken aan het voorkomen van infecties bij patiënten. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Op de volgende momenten is het van belang dat u de handen wast of desinfecteert:

  • na toiletbezoek,
  • na hoesten of niezen,
  • bij het ondersteunen van de patiënt bij verzorgende taken zoals eten geven of toiletbezoek.

Om goede hoesthygiëne toe te passen zijn de volgende maatregelen van toepassing:

  • houd de hand, of een papieren zakdoekje voor de mond, of hoest / nies in de binnenkant van de elleboog,
  • maak gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg,
  • was of desinfecteer de handen na hoesten of niezen.

Heeft de patiënt wonden? Raak de wonden of het verband dan niet aan. Hiermee kunt u de kans op wondinfecties verkleinen.

MRSA
Gaat u op bezoek bij een patiënt met MRSA, meldt u dan vooraf bij de verpleging. In principe is het niet nodig dat u maatregelen treft. Wel is het van belang uw handen te wassen of te desinfecteren voordat u de kamer verlaat. Ga daarna niet meer naar andere patiënten.

Bent u zelf drager van MRSA, overleg dan met de verpleging of u op bezoek kunt bij de patiënt of dat er maatregelen moeten worden genomen. Vooral wanneer er sprake is van een MRSA infectie kunt u het bezoek beter even uitstellen. U bezoekt immers iemand met vaak een verminderde weerstand die vatbaarder is voor infectie.

Voor meer informatie kijk op rivm.nl/mrsa. Hier vind u antwoorden op tal van vragen gericht op MRSA.

BRMO
Gaat u op bezoek bij een patiënt met BRMO, meldt u dan vooraf bij de verpleging. In principe is het niet nodig dat u maatregelen treft. Wel is het van belang uw handen te wassen of te desinfecteren voordat u de kamer verlaat. Ga daarna niet meer naar andere patiënten.

Bent u zelf drager van BRMO, overleg dan met de verpleging of u op bezoek kunt bij de patiënt of dat er maatregelen moeten worden genomen. Vooral wanneer er sprake is van een infectie kunt u het bezoek beter even uitstellen. U bezoekt immers iemand met vaak een verminderde weerstand die vatbaarder is voor infecties.

Zelf ziek, kan ik op bezoek komen?
Heeft u een infectie (zoals bijvoorbeeld een huidinfectie) of heeft u last van diarree, koorts, verkoudheid of griep. Ga dan bij voorkeur niet op bezoek bij patiënten. Heeft u kinderen die op bezoek willen komen en hebben zij een kinderziekte zoals waterpokken, mazelen, bof e.d., stel het bezoek dan uit.

Patiënten hebben vaak een verminderde weerstand en lopen een groter risico om hierdoor ziek(er) te worden.

Is het toch noodzakelijk dat u de patiënt bezoekt, of twijfelt u? Overleg dan met de artsen of verpleegkundigen van die afdeling of u op bezoek kunt komen en of er eventueel maatregelen moeten worden genomen.

Het bezoeken van een patiënt in isolatie
U gaat op bezoek bij een patiënt die in isolatie ligt. Dit kan zijn doordat de patiënt erg vatbaar is om nog zieker te worden, of omdat de patiënt iets bij zich draagt waardoor andere patiënten ziek kunnen worden.

Wanneer de patiënt erg vatbaar is, willen we de patiënt beschermen om nog zieker te worden. U als bezoeker zou iets mee kunnen brengen waardoor de patiënt zieker wordt. U bent zelf gezond en hebt er geen last van. De patiënt is echter zo vatbaar dat hij / zij er wel erg ziek van kan worden. Om die reden kan het zijn dat we u vragen om maatregelen te nemen.

Ligt de patiënt in isolatie omdat hij / zij iets bij zich draagt, dan is dit vaak om te voorkomen dat andere patiënten die in het ziekenhuis liggen dit ook krijgen en nog zieker worden. Patiënten hebben vaak een verminderde weerstand en zijn vatbaar om iets op te lopen. Om die reden willen wij de andere patiënten dan ook beschermen. Bij gezonde mensen kan dit vaak geen kwaad. Het is dan ook geen enkel probleem als u op bezoek wilt komen. Meldt u zich vooraf bij de verpleging, zodat u weet welke maatregelen u moet nemen om de patiënt, maar ook u zelf en andere patiënten te beschermen tegen infecties. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Waar bent u naar op zoek?