Irene Zuijdgeest, klinisch verloskundige in MST, is ambassadeur van Rookvrije Start. Dit programma zet zich in om voor elk kind een rookvrije start mogelijk te maken.


Mijn persoonlijke drive is om het aantal rokende zwangeren te verminderen voor het belang van het kind.
Irene Zuijdgeest

Samenwerking met stoppen met roken poli

Irene zoekt verbinding tussen de stoppen met roken poli in het ziekenhuis en de afdeling gynaecologie. Voor zwangeren zijn spoedplaatsen op deze poli beschikbaar. Zwangeren krijgen binnen twee weken een oproep. “Verder krijgen we van hen altijd een terugkoppeling van hoe het stoppen-met-roken traject verloopt, zodat wij er in de zwangerschap weer op terug kunnen komen”, vertelt Irene. “Ook staan de medewerkers van de stoppen-met-roken poli op de infomarkt voor zwangeren, die in het ziekenhuis plaatsvindt. Daar doen ze koolmonoxide-metingen bij zwangeren. Dit gebruiken zij standaard bij hun coaching. Daarmee kun je ook echt laten zien ‘nu adem je het niet meer uit, nu is je adem schoon’.”

Aantal rokende zwangeren in kaart brengen

In de registratiedossiers wordt jaarlijks nagegaan hoeveel zwangeren roken. Daarbij wordt gekeken welk percentage kinderen met een te laag geboortegewicht of kinderen die sterven rondom de geboorte een rokende moeder heeft. “Nadat het rookgedrag goed in kaart werd gebracht, bleek dat schrikbarend veel moeders roken, met name van de kinderen met een te laag geboortegewicht”, aldus Irene. “We hebben ook naar de sterftes gekeken. In 38% van de gevallen rookte de moeder. Echt ontzettend veel.”

Over de stoppen met roken poli

Om mensen te helpen om te kunnen stoppen met roken is er in MST een ‘Stoppen met roken poli’ opgezet. Hier kunnen rokenden ondersteuning krijgen bij het stoppen met roken op het gebied van gedrag. De totale begeleiding duurt een jaar en is individueel gericht. Tijdens 1-op-1 gesprekken geven we inzicht in de momenten en functies die het roken voor iemand heeft en leren we dingen te doen zonder sigaret en werken op die manier naar een rookvrije toekomst!

Interview met Irene Zuijdgeest

Lees hier het volledige interview “Maak het aantal rokende zwangeren inzichtelijk, dat zorgt voor bewustwording binnen het VSV” met Irene Zuijdgeest.

Waar bent u naar op zoek?