Infectieziekten en hiv

De polikliniek voor Infectieziekten en afweerstoornissen en het hiv behandelcentrum maken deel uit van de polikliniek Interne Geneeskunde van het MST. Het aandachtsgebied infectieziekten houdt zich bezig met de diagnose en behandeling van infectieziekten en afweerstoornissen bij volwassenen.

Infectieziekten worden veroorzaakt door besmetting met onzichtbaar kleine ziekteverwekkers, zoals bacteriën, virussen, schimmels, gisten en parasieten. Deze ziekteverwekkers kunnen het lichaam binnen komen via de luchtwegen, het spijsverteringskanaal, de huid of slijmvliezen of via een wond. Sommige infectieziekten zijn besmettelijk en kunnen direct van mens worden overgedragen, bijvoorbeeld door hoesten. Andere ziekten worden door dieren of besmet water of voedsel overdragen.

Afweerstoornissen zijn aandoeningen waarbij de weerstand van het lichaam tegen ziekteverwekkers onvoldoende werkt. Daardoor kan de patiënt gemakkelijker ziek worden of verlopen infecties ernstiger of zijn ze moeilijker te behandelen. Afweerstoornissen kunnen soms behandeld worden met medicijnen, bijvoorbeeld door het toedienen van ontbrekende afweerstoffen. Ook kan preventief antibiotica gegeven worden, dus om te voorkomen dat men ziek wordt.

Waar bent u naar op zoek?