nucleaire-geneeskundeMedische Beeldvorming

Binnen de Medische Beeldvorming werken specialisten samen om diagnoses te stellen, ziekten vroegtijdig op te sporen, medische ingrepen te ondersteunen en behandelingen te evalueren. De meeste onderzoeken die plaatsvinden op de Medische Beeldvorming maken gebruik van röntgenstraling. Daarnaast gebruiken we voor de onderzoeken ook geluidsgolven (echografie) en magneetvelden (MRI). Met deze technieken kunnen we weefsels en organen in het lichaam zichtbaar maken. Deze beeldvormende technieken staan aan de basis van bijna elke behandeling; van kanker tot blindedarmontsteking, botbreuk, herseninfarct of een hartaandoening.

De Medische Beeldvorming is ontstaan uit een samenvoeging van de afdelingen Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. Voor meer informatie over beide afdelingen kunt u hieronder een keuze maken.

Radiologie

Op de afdeling Radiologie vinden verschillende soorten onderzoeken plaats. Afhankelijk van het gevraagde onderzoek worden afbeeldingen gemaakt met behulp van röntgenstraling (röntgenfoto’s, mammografie, botdichtheidsmeting), geluidsgolven (echografie) of magnetische velden (MRI). Deze onderzoeken variëren van kortdurende onderzoeken tot onderzoeken die meer voorbereidingen vergen.

Nucleaire geneeskunde

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde wordt met behulp van licht radioactieve stoffen onderzoek gedaan naar het functioneren van organen. Het gaat hierbij om stoffen die een kleine hoeveelheid radioactiviteit bevatten. Deze speciaal gemaakte stoffen verzamelen zich in een lichaamsdeel of orgaan dat men wil onderzoeken

Waar bent u naar op zoek?