Frans Wennink (73) stopte vorig jaar met roken. Bloed in zijn urine zorgde voor een verwijzing naar een uroloog in Medisch Spectrum Twente (MST). Er kwam een onverwachte boodschap: “U heeft kanker en uw nier moet eruit.” Toen uroloog Asselman vroeg of er nog gerookt werd, kon Frans dit niet ontkennen. “Niet veel, maar nog wel dagelijks.” Een verwijzing naar onze Stoppen met roken poli volgde en inmiddels is Frans ruim een jaar gestopt. Hij blikt terug op één van de belangrijkste keuzes in zijn leven.

Stok achter de deur

Na het bezoek aan de Stoppen met roken poli genoot Frans nog van twee sigaretten. “Ik kwam thuis en wilde in eerste instantie nog één sigaretje opsteken”, zegt Frans. “Maar de dag erna wilde hij alwéér een afscheidspeuk”, vult zijn vrouw Joke aan. “Als je jezelf toestaat om steeds weer nog één sigaret op te steken, moet je telkens weer opnieuw stoppen met roken”. Met deze boodschap overtuigde Joke haar man om per direct te stoppen. Alle shag, sigaretten, aanstekers en asbakken werden weggegooid. “Mijn arts en mijn vrouw hadden één boodschap voor me: ‘Stop!’ De kanker was zo heftig, ik kon het me niet langer veroorloven om te roken. Die boodschap was glashelder en zorgde bij mij voor een belangrijke stok achter de deur. Mijn vrouw had me echt het huis uitgegooid als ik nog maar één sigaret zou hebben opgestoken”, lacht Frans.

Stoppen met roken poli

Frans was bang dat het stoppen met roken zou leiden tot nervositeit en angstaanvallen. Een grote steun was Christa ten Bolscher, consulente van de Stoppen met roken poli in MST. Haar tips en adviezen hebben Frans op de goede weg geholpen. “Ik kreeg zuigtabletten. Deze helpen echt om de behoefte aan een sigaret te verminderen. Ik kreeg ook een hele praktische tip van Christa: denk aan iets moois als je zin hebt in een sigaret. In mijn geval is dat een bijzonder dier, waar ik veel bewondering voor heb. Ik zag heel duidelijk een beeld van een grote, witte ijsbeer in Alaska voor me. Ik ging buiten in de tuin staan op de plek waar ik normaal een sigaret opstak, sloot mijn ogen en mijn gedachten gingen naar die plek. Deze rustgevende tip heeft me enorm geholpen.”

Positieve feedback

Frans heeft af en toe nog contact met Christa, die trots is op zijn resultaat. Ook de artsen in MST zijn tevreden. “De positieve geluiden die ik hoor van deze specialisten steunen mij enorm.” Ook echtgenoot Joke, zelf dertig jaar geleden gestopt met roken, zorgde voor een positieve stimulans. “Ik heb diep respect voor mijn man en dat laat ik hem ook weten.” In de familie van het echtpaar zijn nu ook anderen gestopt met roken. “Als Frans het lukt, kan ik het ook”, zei Joke’s zus, die inmiddels ook gestopt is. “Maar ook als mensen toch een keer de fout ingaan en weer een sigaret opsteken, moet je daar niet meteen negatief op reageren”, vindt Joke. “Beloon liever het positieve gedrag. Zeg bijvoorbeeld: wat goed dat je al drie dagen niet gerookt hebt”.

Bordje bami

Over beloningen besproken… Joke vertelt dat haar man gek is op een heerlijk bord bami. De afspraak was dat wanneer het Frans zou lukken om te stoppen met roken, Joke zou trakteren op Frans’ favoriete kost. Zelfs de uroloog in MST wist van deze afspraak. “Bij een controleafspraak vroeg dokter Asselman: ‘Heb je je bami al gehad, Frans?’” Na een tijdje gestopt te zijn kwam de traktatie voorbij. Met veel plezier at hij zijn bord bami op. Uit onderzoek blijkt dat de geur- en smaaksensaties toenemen na het afleren van de rookgewoonte, dus de kans is groot dat de maaltijd daarom extra goed smaakte.

Roken lost niet op

Met de gezondheid van Frans gaat het goed en ook het niet-roken gaat hem goed af. “Ik heb heel soms nog momenten dat ik bij het aanrecht sta te werken, iets niet helemaal goed gaat en dan uit frustratie mijn gedachten afdwalen richting een sigaret. Maar ik zou absoluut nooit meer een sigaret opsteken”, zegt Frans opgelucht. “De gewoonte van roken die ik mezelf vroeger heb aangeleerd slaat nergens op, een sigaret lost niks op.”

Waar bent u naar op zoek?